Започна пленумът на БСП, на който социалистите ще бистрят Промените в Изборния кодекс, където основен акцент е преминаването към смесена избирателна система. Заседанието на Националния съвет е закрито за медиите.

"Много амбициозни са промените в Изборния кодекс на БСП за смесена избирателна система. Един закон от 400 текста да променяш изцяло системата само с промени в някои от текстовете. Това ще създаде проблеми, ако въобще се приеме", коментира пред журналисти Михаил Миков преди заседанието.

БСП ще внесе предложение за смесена избирателна система

БСП ще внесе предложение за смесена избирателна система

Проектът влиза в НС след като мине гласуването по предложенията на ГЕРБ

Миков запита има ли "договорено" мнозинство, което да стои зад смесена система. "Аз досега не съм чул", отсече той. По думите му, идеята на БСП няма нищо общо с референдума.

Според Таско Ерменков пък хората показали еднозначно, че начинът, по който досега избират, не е този, който те искат. Дали новата система е подходяща за България, или не е, ще стане ясно в момента, в който ще бъде внесена за обсъждане и гласуване, смята той. Таско Ерменков изтъкна, че в в БСП винаги са обслужвали националния интерес. "Мисля, че това, което правим е в интерес на България", заключи социалистът.

"Предложението за смесена избирателна система трябва да бъде широко дискутирано в партията", заяви на свой ред Красимир Янков и допълни, че то не касае само БСП, a държавата. По думите му, е необходимо становище на организациите по места.

БСП обсъжда и казуса с паметника "Бузлуджа" по време на пленума на "Позитано" 20.

Много интереси към "Бузлуджа" шокираха Нинова

Много интереси към "Бузлуджа" шокираха Нинова

Данъчната оценка на монумента към момента е около 110 000 лева

Пред журналисти Михаил Миков заяви, че трябва да е ясно какво ще се прави и колко ще струва. Той изрази мнение, че един такъв архитектурен паметник не трябва да е идеологически натоварван, тъй като това криело риск от създаване на нови и ненужни опоненти.

"Според мен първо БСП трябва да изиска от държавата, не само по отношение на паметника, но и други паметници, които имат своята архитектурна стойност, държавата да бъде добър стопанин", коментира Красимир Янков. След това можело да се търсят други форми, които да доведат до доброто стопанисване. Социалистът посочи, че в партията не е обсъждан вариантът за търг.

"Това е една акция на председателя на партията, предполагам, че сега на заседанието на Националния съвет ще се докладват конкретните действия и намерения", коментира Янков. Той изтъкна, че колективните органи в БСП взимат решения.