БСП и регионалният министър Николай Нанков не се разбраха за паметника на връх Бузлуджа. Около час и половина продължи разговорът за съдбата на монумента. Първо в сградата на регионалното министерство (МРРБ) дойде социалистът Кирил Добрев, а по-късно се присъедини и партийният лидер Корнелия Нинова.

БСП в готовност да ремонтира "архитектурната ценност" Бузлуджа

БСП в готовност да ремонтира "архитектурната ценност" Бузлуджа

Нинова не коментира защо предишното ръководство не си е взело паметника

"Лоша работа, шокирана съм от това, което разбирам", възмути се пред журналисти Нинова след срещата. "Аман от номерата на Бойко Борисов. Първо - елате си вземете "Бузлуджа" безвъзмездно, сега тук ни се обяснява как това не може да стане", ядоса се лидерът на БСП.

Бузлуджа като комунистически резерват би било гавра

Бузлуджа като комунистически резерват би било гавра

От сдружение ДОМ с отворено писмо до Борисов

По думите й много правителства не могли да се грижат за паметниците. Сега, когато от БСП изразили желание да получат и реставрират "Бузлуджа", се явили много кандидати - партийни лидери, партии, неправителствени организации, твърди Нинова.

"Изведнъж общината в Казанлък и областната управа се сетили, че и те си го искат, за да започнат да го стопанисват, след като години наред са го оставили на произвола", коментира още соцлидерът.

По думите й, се съсредоточава енергия само и само БСП да не получи "Бузлуджа". Предлагали се различни варианти като търг, наем и т. н. "За мен това е начин да не се случи това, което желаем", смята Нинова.

Тя съзря "интереси, които искат да попречат на БСП да го получи" и заплаши: "Ще докарам социалистите пред Министерския съвет".

Във вторник тя ще информира Изпълнителното бюро на партията за възможностите и ще се вземат решение какво да правят по-нататък.

"Нашето желание остава - да отговорим на писмото, което сме получили от МС през 2011 г. - за безвъзмездно прехвърляне на собствеността, за да имаме гаранции, че ще инвестираме там", отсече Нинова.

Според регионалния министър Николай Нанков БСП са проспали 6 години, вместо да финализират процедурата по безвъзмездно предоставяне на собствеността на паметника. Нанков изтъкна, че пет пъти социалистите са получавали напомняния.

Към днешна дата няма законова възможност това да се случи, тъй като има промяна в Закона за държавната собственост и юридически лица не могат да получават безвъзмездно като собственост имот, който е държавна собственост.

Нанков също коментира какви са вариантите. По думите му, при желание на ръководството на БСП и с решение на МС, паметникът може да бъде предоставен за безвъзмездно ползване за срок не по-дълъг от 10 години. Другите възможности са покупко-продажба и отдаване под наем.

Нанков отрече да има заявен интерес към паметника от страна на други политически лидери.

Неформално научил, че кметът на Казанлък иска да получи правото на стопанисване на паметника.

Данъчната оценка на монумента към момента е около 110 000 лв. Това би била началната цена за закупуване на паметника.