През 2018 г. се стигна до яснота, а именно, че управляващата партия ГЕРБ вече се е превърнала в символ на системата в България. Това коментира анализаторът Валентин Вацев пред БНР

"ГЕРБ е системата и тази система е лудо ненавиждана от повече от 90% от българите. Тоест, това е системата на малцинството, която няма нито общ език, нито общи морални устои с българското общество и предизвиква тотална ненавист", изтъкна той.

Майките от "Системата ни убива" обявиха победа, битката за реформа продължава

Майките от "Системата ни убива" обявиха победа, битката за реформа продължава

Оставката на Валери Симеонов е началото на реформата

Според Вацев изборните успехи на ГЕРБ се дължат на технологията на изборите

"Бойко Борисов е квинтесенцията на тъмната сянка на българина, а тя преобладава в момента.. Той е исторически естествен и органичен. Не може обкръжението на Тодор Живков да му организира преврат... Ако няколко души около предишния български авторитарен вожд Живков му направят преврат и след това започнат да си играят на политика по най-инфантилен начин, градейки системи по метода на Менделеев, който рисуваше квадратчета и вътре слагаше разни реалности, накрая не може да не дойде на власт охраната. Тук има дълбока историческа правда! В разпадащата се Римска империя накрая охраната е дошла на власт и е търгувала с поста на императора. Борисов идва със закономерност. Друг е въпросът накъде ни води тази закономерност", изтъкна той.

30-тина недоволни граждани събра протестът срещу системата

30-тина недоволни граждани събра протестът срещу системата

Демонстрантите приканиха депутатите да се присъединят към народа

Когато една партия е в криза, би трябвало опозицията ѝ да расте, но у нас опозицията е в същата криза.

"Ако приемем, че партията на Корнелия Нинова е опозиция, тя е в точно същата криза, точно същата деморализация, дезорганизация и дезидеализация. Ето една точка, по която Борисов може да бъде спокоен - историята ще го измете, но ще го измете заедно с Корнелия Нинова", настоя Вацев.

Според него България предстои да изобрети нова система, в която да живее пълноценно и достойно, тъй като досегашната система е колабирала.

"Сега вече можем да кажем истината за 1989 година, все пак са минали 30 години. Можем да кажем, че това беше революция на високата държавно-партийна номенклатура, която имаше една-единствена цел - да прехвърли ресурсите, привилегиите, имотите, правата, позициите, статусите върху своите деца", коментира той.