Трябва да бъдем реалисти за положението, в което се намира българската армия преди да предоставяме въоръжение за Украйна. Така преповтори позицията си от сряда депутатът от управляващата партия "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев пред БНТ.

"12 години управление на ГЕРБ и войната показа страшно много дефицити. Трябва да се фокусираме да оправим тези наши бойни дефицити", категоричен е той.

И подчерта - България и към момента правила достатъчно много, за да окаже подкрепа за намиращата се във военен конфликт държава.

Разни партии, разни идеали - ДБ желае, но още не склонява БСП за военна помощ за Украйна

Разни партии, разни идеали - ДБ желае, но още не склонява БСП за военна помощ за Украйна

Евентуално даване на военна техника на Украйна не би било включване във войната

"Оказваме хуманитарна помощ, отворихме домовете си за украинските семейства. Българският народ показа, че е готов да подаде ръка. Преди два дни Володимир Зеленски благодари публично на България, което показва, че Украйна вижда какво правим и е благодарна за това", изтъкна като пример за вече показна солидарност според него Ананиев.

При всички положения обаче следва да има разговор по темата в рамките на коалицията. "Трябва да се седне и обсъди. Не сме чули конкретика между другото. Има заявени позиции на правителството, както и министъра на отбраната каза преди два дни, че няма как да предоставим ракетни установки, защото те са стратегически важни за нас", посочи депутатът.

Не пропусна и да нападне отново опозицията - подкрепата на ГЕРБ по темата за предоставяне на въоръжение за Украйна било единствено опит за внасяне на напрежение в управляващото мнозинство.

МО: За даване имаме само бронежилетки и каски

МО: За даване имаме само бронежилетки и каски

Изтребителите МиГ-29 и C-300 не могат да бъдат предоставени от нас