Има две условия, за да може до лятото да бъдат ваксинирани 70% от възрастните хора в Европейския съюз, а до март ваксинационното покритие да стигне 80% от възрастните и от здравните работници. Това стана ясно от думите на евродепутатът Андрей Ковачев, заместник-председател на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент пред БНР.

Първото условие е фармацевтичните компании да изпълнят своите договори. Второто условие е страните членки да имат капацитета да ваксинират все повече и по-бързо, доброволно хората, които искат да бъдат ваксинирани, каза Ковачев.

Дочиан Чолош: Няма извинение за непрозрачните договори за ваксините срещу Covid-19

Дочиан Чолош: Няма извинение за непрозрачните договори за ваксините срещу Covid-19

Стратегията за ваксиниране не върви перфектно, призна Естер де Ланге от ЕНП

Припомняме, той се срещна с представители на фармацевтичните компании "Кюрвак", "Пфайзер" и "Модерна", на която стана ясно, че все още не е сигурно дали ваксините срещу Covid-19 предпазват и от предаване на вируса и колко дълго трае имунитетът след ваксиниране.

Производителите на ваксини в момента изпитват затруднения, особено "Пфайзер"/"Байонтех", които са уведомили за проблем с доставките за няколко седмици. Очаква се да заработи производствена линия на компанията в Германия, до Марбург, поясни Ковачев. По думите му производителите на ваксини обещават, че забавянето ще бъде наваксано много скоро.

За ваксинираните вече има електронен сертификат

За ваксинираните вече има електронен сертификат

Искат да си купим електронен подпис за влизане в здравното ни досие

Европейската комисия настоява поне 1% от PCR тестовете да се подлагат на детайлни изследвания за мутации на коронавируса, допълни Андрей Ковачев.

"До края на февруари ще имаме окончателно яснота, или по-точно ще се потвърди първоначалната теза, хипотеза, че хората, които са ваксинирани, които имат имунитет от заболяването, не представляват заплаха за околните и те не предават вируса", допълни евродепутатът.

анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултати

При първа възможност 43.2%

Не, страх ме е 8.9%

Ще изчакам да мине време 27.6%

Само с руската ваксина 12.4%

Няма такъв вирус 7.8%

Според Ковачев сертификатът за ваксинация срещу Covid-19 няма да бъде форма на дискриминация спрямо нежелаещите да се ваксинират. "Категорично не. Няма да има никакви ограничения. В момента няма забрана за пътуване", обясни евродепутатът.

Ваксиниран лекар от онкоболницата в Благоевград е с коронавирус

Ваксиниран лекар от онкоболницата в Благоевград е с коронавирус

Петима медици от тази болница са с Covid

Ковачев отбеляза, че когато над 70% от населението има имунитет и разполага със сертификат за ваксиниране, то съответното имунизирано лице няма да има нужда да прави тест за Covid-19 и няма да бъде подлагано на карантина.

По думите му това не означава дискриминация спрямо останалите. Според Ковечев и неваксинираните могат свободно да пътуват. Няма да има ограничения за тях. "Единственото е, че те трябва сами да решат дали да направят PCR тест или антигенен тест и ще останат под карантина, ако тази страна изисква карантина", изтъкна Андрей Ковачев.

Не е проучено как взаимодействат ваксините срещу COVID-19 с други лекарства

Не е проучено как взаимодействат ваксините срещу COVID-19 с други лекарства

Не е ясно и колко продължава имунният отговор след ваксиниране