Изгражда се коалиция БСП - ДПС. Те не крият това, това е първото взаимодействие на двете партии от много отдавна. Това заяви пред БНР социологът Андрей Райчев по повод общото искане на двете партии за освобождаване на Цвета Караянчева от поста председател на Народното събрание.

По негови думи по този начин БСП и ДПС разширяват атаката върху Бойко Борисов с атака и върху Караянчева, като по този начин печелят две неща - "демонстрират сила, защото вече са заедно в анти ГЕРБ коалиция, второ - тя не е много силен играч, поднесен им на тепсия от самия председател на ГЕРБ, който се изказа за нея с груби думи", обясни Райчев.

Социологът заяви, че Борисов не е отстъпил от декларираното още през лятото, че ще се оттегли и "ще бъде шеф в ГЕРБ, но няма да бъде шеф в страната".

Един дебат, който news.bg не би искал да отразява

Един дебат, който news.bg не би искал да отразява

Реплики от дебата за оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева

"Той не се готви за власт, не постила своята власт. Той показва максималното, което през 10 години ГЕРБ е заработил и се мъчи да получи възможните гласове на тези избори. Аз изключвам това да бъде някакво мнозинство за него", отбеляза Райчев.

По негови думи делението в обществото е 2:1 в полза на това веднага да има избори.

От своя страна политологът доц. Антоний Гълъбов заяви, че дискусията в парламента по исканата оставка на Караянчева е била слаб и много агресивен политически сблъсък.

Според него са били нарушени три принципа."Първият - не се коментира съдържание на информация с неясен и възможен криминален произход. Втори - когато се спори, не се атакува лично опонентът, не се уронва неговото лично достойнство. Трето - когато става дума за парламентарен дебат, водещо трябва да е разбирането за респекта на институцията", обясни той.

Караянчева: Моята чест не е функция на вашата оценка

Караянчева: Моята чест не е функция на вашата оценка

След позорния дебат Караянчева с букет в ръце зае отново мястото си

Относно предстоящото в петък Велико народно въстание Гълъбов посочи, че то не може да е велико, след като има пореден номер. Великите неща били еднократни.

Относно твърденията, че правителството търси подкрепа от САЩ чрез обсъждането за закупуване на още самолети Ф-16 и решението за построяване на 7-и реактор на АЕЦ "Козлодуй", политологът заяви, че кабинетът си има подкрепа в парламента и няма нужда от външна подкрепа.