Силата на Антикорупционния закон ще е в приложението му, заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева по време на семинар по „Антикорупционни политики“. УНСС е домакин на събитието.

Кунева призна за своя закон, че привлякъл много неприятности и опасения, че може да се обърне против един или друг политик. Силата при създаването му обаче идвала заради силната обществена подкрепа.

Кунева изтъкна няколко важни инструмента в Антикорупционния закон.

На първо място – проверките, които бюрото ще прави. Единият начин е проверка на имуществото, тъй като когато има корупционна практика, тя ще се излее в някакво забогатяване.

Вторият инструмент засяга конфликта на интереси, а най-важното оръжие било прозрачността. „Когато знаеш кой печели обществените поръчки и знаеш каква е разликата между администрация и политически кабинет, много ясно виждаш къде има конфликт на интереси“, коментира тя.

Друг инструмент са сигналите. Няма как да се справим с проблемите, ако не ангажираме хората”, убедена е Кунева. Законът й овластявал хората.

Кунева направи препратка и към образователната сфера. Като просветен министър тя изтъкна, че се полагат много усилия, за да няма преписване на зрелостните изпити.

„Когато искаш нечестно да получиш оценка, утре ще искаш нечестно да получиш изпит и ще си готов да си платиш за това“, подчерта Кунева допълни, че след това ще си готов по този начин да заемеш обществена позиция.