Да бъдем бдителни, призова военният министър Аню Ангелов, имайки предвид рисковете от отмъщение от страна на „Ал-Кайда" след убийството на Осама бин Ладен.

По време на откриването на конференция на Атлантическия клуб, посветена на интелигентната отбрана, военният министър изрази увереност, че МВР ще вземе всички необходими мерки за защита на стратегическите обекти в страната.

По въпроса дали има опасност за националната сигурност Ангелов припомни, че в стратегията за национална сигурност като една от основните заплахи е посочен тероризмът. „Затова трябва да се вземат мерки в това отношение и те се вземат, аз съм сигурен, но не са в моя ресор," добави той.

По отношение на българите в чужбина Ангелов припомни, че има съобщение на МВнР, а относно контингентите ни в Афганистан - са приведени в по-висока степен на готовност още преди самия акт на ликвидиране на „терорист номер едно."

Това състояние ще продължи, докато командването на операцията не прецени, че могат да преминат към по-ниска степен на готовност, подчерта военният министър и добави, че всеки понеделник говори по телефона с ръководствата на контингентите.

Той увери, че няма никакво особено напрежение: „Просто са усилили един от пунктовете с едно отделение и изпълняват всички процедури по повишената степен на готовност."

Запитан дали тероризмът е отслабен с убийството на бин Ладен или това ще го мобилизира, Ангелов каза, че двата процеса текат паралелно и не бива да се противопоставят.

По думите му, когато главата на такава организация като „Ал-Кайда" вече не съществува, съвсем естествено е да намалеят нейните възможности. „Още повече, че бин Ладен е един от най-богатите хора в света и финансираше самите актове," добави Ангелов.

Той изтъкна, че независимо от тежките финансови условия вече са поставени основите за модерна динамично развиваща се армия у нас и подчерта значението на новите технологии и интелигентната отбрана.