Незабавно да бъде пресечена дейността на руските специални служби в България - за това призовава Атлантическият съвет на България.

От организацията категорично настояват за оставките на главния прокурор Сотир Цацаров, на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и на цялото ръководство на ДАНС начело с нейния председател Димитър Георгиев.

Наред това от АСБ апелират правителството да изгони от страната на поне трима руски дипломати като ясен знак, че страната ни няма да търпи руската намеса във вътрешните работи на България.

В официална декларация от АСБ напомнят, че българското общество научи благодарение на чуждестранни източници за ролята на руското военно разузнаване ГРУ при отравянето на Емилиян Гебрев и други двама български граждани, както и за трансферите на огромни суми от Държавната петролна компания на Венецуела до българска банка.

"Атлантическият съвет на България отбелязва, че и в двата случая държавните институции, по-конкретно ДАНС, МВР и Прокуратурата, се активираха по принуда, тъй като мащабите на тези скандали и тяхното международно измерение не позволяват премълчаване и "снишаване". Разследване и по двата скандала може вече да е започнало, но въпросът е дали българските институции могат и искат да го доведат до успешен край и виновните да бъдат наказани съгласно закона." - посочват от АСБ.

Документът е изпратен до президента, председателя на Народното събрание, министър-председателя и отговорните министри от правителството, до Главната квартира на НАТО, Европейската комисия и посолствата на партньорски държави.


Пълният текст на декларацията:

Атлантическият съвет на България /АСБ/с тревога констатира, че за по-малко от седмица, благодарение на разследване и разкрития извън страната, на българските граждани станаха известни два случая, които поставят под съмнение способността на българските държавни институции, имащи за задача да защитават националната сигурност, да действат адекватно.

Първият случай е по повод разкритията на журналистите от английския интернет сайт Bellingcat за ролята на руското военно разузнаване ГРУ в отравянето на трима български граждани през 2015 г. на наша територия, която е част и от територията на ЕС и НАТО.

По това тежко престъпление отговорните ведомства практически досега не са направили нищо съществено.

Вторият случай е свързан с трансфери на огромни суми от Държавната петролна компания на Венецуела до българска банка и оттам - към получатели извън страната. Това се случва при наложени международни санкции към диктаторския режим на Мадуро, който повечето демократични държави по света, включително и България, не признава за легитимен. Така страната ни се превърна в мост и убежище за съмнителни финансови транзакции с парите на ограбвания венецуелски народ.

За това научихме благодарение на сигнал от страна на САЩ.

Атлантическият съвет на България отбелязва, че и в двата случая държавните институции, по-конкретно ДАНС, МВР и Прокуратурата, се активираха по принуда, тъй като мащабите на тези скандали и тяхното международно измерение не позволяват премълчаване и "снишаване". Разследване и по двата скандала може вече да е започнало, но въпросът е дали българските институции могат и искат да го доведат до успешен край и виновните да бъдат наказани съгласно закона.

Въз основа на тези факти и като имаме предвид доказано неефективната работа на институциите до този момент, особено на ДАНС и Прокуратурата, може да се направи извод, че те не са в състояние да се справят със задълженията си.

АСБ припомня, че журналистически разкрития направиха известни още два тежки случая на подривна дейност на руските служби срещу България, за които няма сведение, че българските институции са реагирали своевременно и адекватно.

През ноември 2018 г. интернет сайта Bellingcat разкри, че агент на ГРУ, издирван в Черна гора за подготовка на опита за преврат през 2016 г. в тази страна, често е пътувал до България в периода 2013-2016 г. Не е ясно какво точно е правил той у нас и осъществявал ли е контакти с лица от дипломатическата мисия на Руската федерация у нас. Стана известно, също така, че по време на пътуванията на този руски агент през 2015 г. до България поне двама сръбски граждани, след като са били обучавани в лагери на ГРУ в град Ростов на Дон, са установили своя база в България. Те са били членове на паравоенни проруски терористични групи и са се сражавали в Донбас на страната на руските сепаратисти.

В доклад на Управлението за сигурност и контраразузнаване (УБК) на Р Македония, изготвен през 2017 г. се посочва, че агенти на ГРУ и Службата за външно разузнаване (СВР) на Руската федерация са опитали да създадат паралелни структури в тази страна, ръководени от центрове на двете организации в България и Сърбия. Целта е била провеждане на подривни операции срещу Република Северна Македония.

Докладът е цитиран в разследване на международния консорциум Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) и от македонската редакция на радио "Свободна Европа".

АСБ настоява в рамките на разследването на отравянето на български граждани на наша територия и обоснованите предположения, че руското Главно разузнавателно управление е участвало в това престъпление, подробно да бъдат проверени и анализирани и тези два случая.

Те са елементи от руската подривна дейност у нас и в региона.

АСБ очаква ясен отговор на въпроса, дали българските власти са знаели за тези случаи и дали са предприели конкретни действия. Ако допуснем, че са знаели, остава открит въпроса, защо е скрита тази информация от българската общественост. И по-големия въпрос: какво конкретно се прави за пресичането на тази руска подривна дейност срещу евроатлантическия път на страните от Западните Балкани.

Защо в огласените и публикувани годишни доклади на ДАНС, на другите специални служби и Прокуратурата, не се споменава за спрени руски подривни операции срещу България и съседни балкански държави?

Как е противодействано на руските хибридни атаки срещу националната сигурност, срещу намесата на Кремъл във вътрешните работи на България, включително преди и по време на избори?

Каква е ролята на руската дипломатическа мисия и лично на посланика на Руската федерация у нас, във всички тези нарушаващи националната ни сигурност операции при положение, че в руската дипломатическа мисия работят под прикритие представители на ГРУ?

АСБ заявява, че до момента не са известни данни, че компетентните институции работят за пресичане дейността на противоконституционните проруски паравоенни формирования у нас, въпреки множеството сигнали.

АСБ припомня, че повече от година няма разкрити и наказани лица, свързани с проруски интернет сайтове на територията на България, отправяли заплахи за живота на членове на Атлантическия съвет на България, въпреки че компетентните органи своевременно бяха уведомени за това още през есента на 2017 г.

Все още няма информация за предприетите мерки от ръководството на МВР за наказание на полицейски служители за техните репресивни действия срещу български граждани, включително членове на АСБ, по повод посещението през март 2018 г. на руския патриарх Кирил в България.

АСБ отправя въпрос към българския премиер дали липсата на достатъчно информация от специалните служби е причината България да не покаже солидарност с Великобритания по случая Скрипал и да не изгони от страната ни руски шпиони, действащи под прикритие на дипломати.

Ако премиерът Бойко Борисов е получил достоверна информация, то допустимо ли е да бъде спряно решение на правителството за изгонване на руски шпиони от България? За това съобщи лично лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров през април 2018 г. като заяви, че това е негова заслуга.

АСБ припомня, че многократно, чрез публични декларации и позиции, сме призовавали властите да предприемат категорични и видими действия за пресичане на всички заплахи към български граждани, осъществявани от лица и организации с афиширана антибългарска, антиевропейска, антинатовска и респективно - прокремълска политика, както и за прекратяване на дейността им на територията на България.

До момента такива действия, дори и на декларативно равнище, отсъстват.

АСБ констатира, въз основа на тези факти, с изключителна загриженост, че имунната система на държавата против външни посегателства е в състояние на тежка дисфункция. А поради това,

България не е в състояние да защитава ефективно суверенитета си и не може да гарантира сигурността на своите граждани на своя територия.

И това не е единственият проблем.

Бездействието на държавата представлява на практика окуражаване и покана към тайните служби на Руската федерация да продължават необезпокоявано да действат срещу българските национални интереси.

България прави впечатление на завладяна държава до степен, в която не може сама да се защитава.

Това е недопустимо и не може да продължава повече така!

АСБ се обръща с апел към активното гражданско общество да настоява за дълбока реформа в правоохранителните органи на България, с цел изграждане на институционален капацитет на системата за национална сигурност, така че държавата да е в състояние да даде адекватен отпор на хибридните атаки от страна на Кремъл и да гарантира сигурността на всички свои граждани.

Правителството на Република България следва да поиска подкрепа и експертна помощ от съюзните държави в НАТО и ЕС за справяне с продължаващата руска агресия срещу нашата страна. Промяната трябва да започне от най-високо управленско ниво.

Отговорните лица за липсата на резултати при защитата на България от постоянните руски хибридни атаки са известни. Затова и Атлантическият съвет на България категорично настоява за оставките на Главния прокурор Сотир Цацаров,

на министъра на Вътрешните работи Младен Маринов и на цялото ръководство на Държавната агенция за национална сигурност начело с нейния председател Димитър Георгиев.

Очакваме правителството да вземе решение за изгонване от страната на поне трима руски дипломати като ясен знак и предупреждение, че повече няма да бъде търпяна руската неприятелска политика и намеса във вътрешните работи на България.