САЩ предоставят финансова подкрепа за държави от НАТО и страни партньори, които са готови да се откажат от старото руско оръжие и така да се освободят от зависимостта от Москва, съобщава Атлантическият съвет на България. България обаче не е проявила инициатива в тази посока.

С общата сума от 190 милиона долара се финансират проекти за придобиване на хеликоптери и бронирани машини за пехотата в шест държави.

"А къде е България? Още повече, че предстои да стартираме проект за бойни бронирани машини." - посочват от Атлантическия съвет.

Руските фактори се домогват до провал за F-16, предупреждава АСБ

Руските фактори се домогват до провал за F-16, предупреждава АСБ

Атлантическия съвет в България се съмнява в намеренията на правителството

В рамките на Европейска програма за стимулиране на рекапитализацията Държавният департамент на САЩ подпомага армиите на Гърция, Словакия, Хърватска, Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина.

"Целта е да помогнем на нашите партньори да се откъснат от руската верига на доставки и руската логистична верига, чрез които руски контрагенти и обслужващ персонал, както и произведени в Русия резервни части се позиционират в съюзническите бази на НАТО или в партньорски военни бази." - коментира служител на Държавния департамент пред изданието Defense One.

Финансиране за хеликоптери е отпуснато по програмата на Албания - 30 милиона, Босна и Херцеговина - 30.6 милиона и Словакия - 50 милиона. Финансиране за бойни машини за пехотата получават Хърватска - 25 милиона долара, Гърция - 25 милиона долара и Северна Македония - 30 милиона долара.

Средствата не покриват целите суми за бойната техника, която ще бъде закупена от страните, но целят да подпомогнат партньорите на САЩ в модернизацията на техните въоръжени сили.