Шансът третият мандат за съставяне на правителство да отиде в "Демократична България" е почти нулев и звучи като научна фантастика. Ако отиде - трябва да видим какво ще предложат. Това заяви съпредседателят и бивш финансов министър Асен Василев пред Нова телевизия.

Първи и втори мандат са ясни, защото с 53 депутати правителство няма как да се направи, изтъкна Василев, визирайки народните представители на втората по големина партия в парламента. В ПП няма дисциплина, а формацията на Кирил Петков и Асен Василев е недисциплинирана.

Той увери, че няма разцепление в ПП. Кирил Петков и Асен Василев ще питат депутата от формацията Александър Дунчев, който днес каза в интервюто си в една от националните медии, че в ПП има хора, които са жадни за власт и постове.

Кирил Петков: Няма да има коалиция ГЕРБ-ПП в нито един от мандатите

Кирил Петков: Няма да има коалиция ГЕРБ-ПП в нито един от мандатите

Няма човек в групата на ПП, който да мисли, че може да изневери на своите обещания пред изборите

Василев добави, че няма лобита в ПП, но имат леки противоречения с Даниел Лорер. Монолитното партийно поведение според него не е здравословно.

Асен Василев отрече да е лошото ченге на ПП по време на преговорите за съставяне на правителство и по време на консултациите с президента.

Василев е скептичен за съставянето на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание, но се надява, че призивите на държавния глава да се сформира правителство, са искрени.

ПП не направили крачка назад, а още след изборите заявили, че имат 16 приоритета, по които ще преговарят с всички партии открито и пред камерите в парламента като опозиция. ПП ще продължават да отказват срещи за съставяне на правителство с ГЕРБ и контактни групи, но не се отказвали такива по политики. "Ние сме опозиция и мандат на ГЕРБ не подкрепяме", категоричен бе Василев.

Борисов очаква спор с ПП за бюджетния дефицит

Борисов очаква спор с ПП за бюджетния дефицит

ГЕРБ ще излъчи нов кандидат за кмет на Пловдив за следващите местни избори

По думите му всеки се опитва да направи интрига, защото ГЕРБ нямат мнозинство в парламента. Ако имали мнозинство, Росен Желязков щял да е шеф на парламента, да имат представителство в комисиите и да има правителство, но такова няма, посочи Василев.

Той изтъкна като голям проблем, че няма вкаран бюджет в парламента за 2023 г.

Асен Василев отсече още, че от службите получавали "есе" вместо актуална информация.