Бившият вицепремиер и министър на финансите Асен Василев отрече да получаваме руски газ чрез посредници пред БиТиВи.

"Г-н Борисов, ако има някакви документи, нека да ги извади и покаже", каза Василев. 

Валентин Николов: Няма опасност България да остане без газ

Валентин Николов: Няма опасност България да остане без газ

Трябва да се направи анализ на договора с Газпром, защото щетата вече е нанесена

Запитан получаваме ли руски газ в момента и по каква схема Василев отговори, че това е въпрос към "Булгаргаз".

"Доколкото знам, за последните месеци газ от "Газпром Експорт" не е получаван. Всеки ден сме си изпращали заявката и на следващия ден не сме получавали количествата. Това е практика, която наложихме от момента, в който едностранно беше спрян договорът, за да може до края на годината, докогато изтече договора, да сме си изпълнили на 100% клаузите, които трябва да изпълни. След което можем да си предприемем арбитражните действия за това, че отсрещната страна не си е изпълнила задълженията, обясни бившият финансов министър.

И "Има такъв народ" настоява за разговори с "Газпром"

И "Има такъв народ" настоява за разговори с "Газпром"

Според Станислав Балабанов и азерският газ е руски

По думите му когато "Газпром" е спрял да изпълнява доставките, газ е имало. Нямаше ограничения за потребителите, вдигна се тогава цената от 140 на 160 лв. на мегаватчас. Следващият месец падна пак на 140 лв.

"При нас бяха най-черните сценарии какво ще се случи, ако стане, недай Боже, "Чернобил"-2, какво ще стане, ако се зарази реколтата, какво ще стане, ако спре газа, петрола, ако се затвори Босфора. От тази гледна точка имаше доста бърза реакция и нямаше спиране на потреблението", каза Василев.

Кризисният щаб открехва затръшнатата врата към "Газпром"

Кризисният щаб открехва затръшнатата врата към "Газпром"

Еленко Божков: Всяка една опция трябва да се използва, "независимо каква буря ще ни брули"

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" заяви, че в момента получаваме пълния обем на азерски газ.

"Заварихме азерския газ на 30%, в момента получаваме пълния обем азерски газ. Тези 30% ги получаваме по оригиналната договорена цена, а останалите ги получаваме по цената, на която бихме получавали руския газ. Ще започнем и тях да ги получаваме на по-ниската цена в момента, в който се издаде акт 16 на връзката с Гърция, обясни той.

Василев допълни, че управлението на кабинета на Кирил Петков били оставили държавата с 2 млрд. лв. по-нисък дълг, отколкото са го заварили през декември. На въпроса дали "Продължаваме промяната" ще се яви заедно на изборите с "Демократична България" Василев отговори: "Все още събираме и анализираме данни. Абсолютно прагматичен ще бъде подхода към решението дали заедно бихме взели повече мандати, отколкото поотделно".