"Виждаме, че службите за сигурност изпълняват това, което идва като разпореждане от президентството и там вече идва в това проблемът, че се прикриват определени обстоятелства, които са свързани с действия от хора, близки до президента Румен Радев". Това обяви пред БНТ съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

Така той атакува президента Румен Радев, че влияе на службите за сигурност, които са под негово ръководство.

Атанас Атанасов разкри схема за даване на българско гражданство на руснаци и предупреди за изтичане на класифицирана информация, което службите замитат.

"Има много тежко напрежение по линията за даване на българско гражданство. Тук има някакъв митичен човек, който се занимава с това. Казва се Глеб Мишин, който по рождение е украинец, но май е руснак. Който осигурява цяла кавалкада от хора от руски произход, които получават българско гражданство. Има офис в Москва", добави Атанас Атанасов.

Според Атанасов именно в този офис се набирали кандидати за българско гражданство, които са етнически руснаци.

"ДАНС е сезирана по този случай. Има конкретни данни за раздавани пари и кой колко получава. Въпросът е в друго, на мен ми казват така: "Няколко пъти сезираме ДАНС за безобразията, които се вършат от техни служители, защото основната дейност по проверка на автентичността на документите и българския произход на тези лица е на ДАНС и от там ни казват: Ние имаме оперативни интереси, не ни се месете.

Пеевски иска МВР и ДАНС да проверят както прави забранена руска ТВ у нас

Пеевски иска МВР и ДАНС да проверят както прави забранена руска ТВ у нас

Това е провокация към правовия ред и зачитането на европейските ценности

Това е специфичен канал за инфилтриране на хора от разузнавателните служби на Русия в Европа. Нали знаете, че гражданството се дава с Указ на вицепрезидента. Твърди се, че в този казус една част от парите, които се събират, отиват в тази посока", каза още Атанас Атанасов.

Основният аргумент на съпредседателя на ПГ на ПП-ДБ е това, че началниците на тези служби са назначени от президента по предложение на служебни кабинети, които самият Румен Радев е съставил.

Атанасов даде примери за разработки, които според него са провалени от ДАНС и така са прикрити престъпления, които били извършени от приближени до президента.

Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ цитира пред БНТ преписка в Софийската градска прокуратура, касаеща изтичане на чувствителна информация.

Атанас Атанасов: МС трябваше да е започнал процедурата срещу шефа на ДАНС

Атанас Атанасов: МС трябваше да е започнал процедурата срещу шефа на ДАНС

Ролята на ДАНС досега е била да разпъва чадър над дейността на Васиан

"Номер 20869 от миналата година, която е била прекратена от прокурор Николова, не знам коя е тази жена. А данните вътре са фрапиращи и има пробив в Националната сигурност през цивилното разузнаване ДАР. Поради тази причина е възложена проверка на ДАНС, която контраразузнаването са замазали и прикрили. Става въпрос за изтичане на класифицирана информация и за осветяване на служители на разузнаването, което е много тежък провал", допълни Атанас Атанасов.

По този начин Атанасов за пореден път защити и настояването на коалицията ПП-ДБ за реформа на службите и кадрови промени по върховете им.

Атанас Атанасов твърди, че по време на служебните правителства, съставени от президента Румен Радев, са създадени корупционни схеми, които пълнят черна каса.

Атанас Атанасов: Борисов предложи „онова момче от ГДБОП“ за МВР шеф

Атанас Атанасов: Борисов предложи „онова момче от ГДБОП“ за МВР шеф

Темата с ДАНС не е приключена

По думите му обаче голяма част от структурите в държавата, които трябва да разследват тези схеми, се оглавяват от хора, назначени от държавния глава по предложение на съставените от него правителства.

Припомняме и че преди повече о два месеца премиерът акад. Денков поиска от Румен Радев да освободи шефът на ДАНС Пламен Тончев. Оставката му беше поискана след като Тончев отказа да освободи своя заместник, който разпространи доклад на ДАНС, на база на който ЦИК отмени машинното гласуване за местните избори, но с доста неясни аргументи. Самият доклад според Денков бе активно мероприятие.

Държавният глава Радев категорично отказа да одобри смяна на върха на службите. Президентът отказа да извърши смяна и на главният секретар на МВР, въпреки изричното настояване на премиера, а и на ресорния министър. Това се случи едва след като Петър Тодоров подаде оставка.

Напрежение между Дондуков 1 и 2 по повод ръководителите на службите, които се назначават с указ на президента, а и бяха назначени и по време на служебните правителства на Румен Радев, има още от началото на мандата на това Народно събрание.