"Това решение на Путин най-после свали маските, че не става въпрос за никаква военна операция, а за една война. По законите на войната, когато тя зацикли, са необходими нови сили, които да се хвърлят в нея. Мобилизацията е за попълване на дефицита на сили на Русия в Украйна".

Това заяви пред БНР ген. Атанас Запрянов, бивш заместник-министър на отбраната след като тази сутрин руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация.

Според Запрянов решението за частична мобилизация означава, че войната се губи от Русия. Инициативата към този момент премина в ръцете на Украйна, а за да се компенсира това, са необходими нови сили.

Байдън пред ООН: Русия заплашва, но никога не трябва да се води ядрена война

Байдън пред ООН: Русия заплашва, но никога не трябва да се води ядрена война

САЩ не искат Студена война с Китай, Русия иска да унищожи Украйна, САЩ ще защитават "демокрацията - у дома и по света"

"Второто - мобилизацията е чисто военно мероприятие, което се провежда по време на война, за да реши два въпроса - да се попълват загубите на загиналите на фронта и да се формират нови военни части, които да се изпращат на фронта", обясни Запрянов.

Бившият заместник-началник на ГЩ на БА по ресурсите и представител на Началника на ГЩ на БА във военните комитети на НАТО и ЕС прогнозира ожесточаване на бойните действия, което ще доведе до много по-големи загуби.

"Не трябва да си правим илюзии, че приказките за преговори, за мирно решаване на кризата и за спиране на огъня са валидни. Имаме чисто военно мероприятие на нарастване на военните способности на Русия във войната. Приоритетът отново е в ръцете на военния инструмент. Това не е добър знак за световния мир и за мира в Европа - точно обратното", коментира той.

По думите му най-парадоксалното в мотивировката на това решение е, че някой ще води война за разпад на Русия.

Украйна трябва да разминира 12 000 кв. км в Харковска област

Украйна трябва да разминира 12 000 кв. км в Харковска област

Това може да отнеме няколко години

"В момента няма нито един войник на НАТО на територията на Украйна. Въоръжените сили на НАТО на Източния фланг имат единствено сдържащ характер, числеността им е такава, те не са в състояние да водя настъпление", изтъкна ген. Атанас Запрянов и уточни:

"Войната на Русия в Украйна е завоевателна, целяща присвояване на територии от съседна държава. Стратегическа цел на войната е или цяла Украйна, или част от нея, затова е необходим военен инструмент, който да превъзхожда украинските военни сили, за да може да задържи тези територии, да проведе псевдореферендумите и след това да гарантира резултата от тях. Говорим за военно мероприятие, което цели анексия на територия на Украйна, въобще не цели преговори и парва на някакви малцинства", обясни бившият зам.-военен министър.

Според него има още един парадокс - Русия иска да разпростре своето законодателство и Доктрина за използване на ядрено оръжие върху територии, които е отнела от друга държава, подчерта военният експерт и добави, че изваждането на ядрената карта трябва да се разглежда много сериозно.

Европейските лидери реагираха остро на обявената от Русия частична мобилизация

Европейските лидери реагираха остро на обявената от Русия частична мобилизация

Според Европейската комисия (ЕК) изявленията на Путин означават, че той иска ескалация на войната

"Недоумявам как една ядрена държава заплашва с ядрено оръжие една неядрена държава. Съгласно руската доктрина за използването на ядреното оръжие - то трябва да има сдържащ характер към противниковата страна, но противниковата страна няма ядрено оръжие. Така че тази Доктрина има застрашаващ характер към жертвата", каза ген. Запрянов.

Той е категоричен, че ядреното оръжие няма място в тази война.