"Демократична България" претендира да бъде мандатоносител на следващото правителство, заяви съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов в предаването "Панорама" по БНТ.

"Ние претендираме да получим мандат за създаване на мнозинство и правителство. Защото сме убедени, че първите две политически сили няма да успеят да създадат мнозинство и правителство. Затова претендираме да получим мандат, за да сложим нашата програма на масата и да поканим избраните в парламента народни представители да подкрепят тази програма за радикална модернизация на държавата." - посочи Атанасов.

Той беше категоричен, че ДБ няма да участва в "правителство начело с Борисов и Корнелия Нинова".

Атанас Атанасов: Няма да участваме в правителство нито на Нинова, нито на Борисов

Атанас Атанасов: Няма да участваме в правителство нито на Нинова, нито на Борисов

"Демократична България" претендира да получи мандат от президента

"Ако народите представители са свободни, не са зависими, и готови да създадат правителство за радикална модернизация на страната и за възстановяване на демокрацията, ще работим. Ако не успеем, отиваме на нови избори." - коментира Атанасов.

Той изрази увереност, че представляваната от него политическа сила със сигурност ще влезе в следващия парламент.

"Това, че ще бъдем в следващия парламент, е известно на всички. Оттам нататък имаме много радикални искания за промени в страната, които още декември месец ги публикувахме в десет точки. На първо място отстраняване на корумпирана Борисова държава. Ние живеем в Борисовата държава." - смята Атанасов.

5+2 партии с шанс за парламент при избори днес, отчита "Галъп"

5+2 партии с шанс за парламент при избори днес, отчита "Галъп"

Може да се очакват изненади от решаваща кампания

Той заяви още, че "Демократична България" ще се бори за възстановяване на парламентарната република. По думите му, макар и в чл. 1 на Конституцията да е записано, че България е република с парламентарно управление, нищо не зависи от парламента.

Според него, парламентът има рекордно ниска подкрепа от българското общество, защото "там не се вземат решенията".

Той отрече да има спад в подкрепата за "Демократична България" от септември месец насам.