Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова обеща 8 назначения при срещата си с ръководния състав на ОДМВР-Сливен. На работната среща е и зам.-директорът на ГД "Национална полиция" старши комисар Константин Димитров. Те запознаха ръководството на областната дирекция на МВР с плана и набелязаните мерки за повишаване на сигурността.

Основната цел на тази национална специализирана операция, е активизиране на охранителната дейност, така че да се гарантира по-завишено полицейско присъствие в малките населени места.

Министър Бъчварова се увери в готовността на областната дирекция за ефективното реализиране на операцията. Тя оцени добрите практики и организация в работата на ОДМВР-Сливен по справяне с конвенционалната престъпност.

Извършено е добро планиране на силите и средствата, отчетена е спецификата на отделните райони, работи се добре с кметовете и частите охранителни фирми - всичко това е от съществено значение за постигнатите добри резултати от дирекцията в Сливен, отбеляза вътрешният министър.

Предвиждат се 8 назначения на сътрудници по охрана и 7 нови автомобила. Вътрешният министър пристигна в Сливен, за да каже на местната полиция, че се предвиждат и пари за гориво и съпътстващо материално-техническо осигуряване, "което да допринесе за успешното протичане на кампанията", гласи съобщението от МВР.

По-късно Бъчварова отиде и по границата при Малко Търново, придружена от директора на ГД "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков и заместник-директора на ГД "Национална полиция" ст. комисар Константин Димитров.

По време на срещата бе обсъдена и интегрираната система за наблюдение и надграждането й по проектите, които ще бъдат финансирани с евросредствата, отпуснати на България. Тя ще улесни работата на гранична полиция в района на Малко Търново при локализиране и бързо задържане при опит за нелегално преминаване на границата.

Министър Бъчварова и гл. комисар Кичиков коментираха със състава и за изграждането на финалния участък на граничната ограда.

По време на посещението вътрешният министър разговаря с гранични патрули в граничната зона, които я информираха за нивото на миграционния натиск. Според отчета на вход в района на Малко Търново от декември мигрантският натиск бил е нулев.