Възможностите за задълбочаване на двустранното партньорство и гарантирането на сигурността и стабилността в Европа. Тези теми обсъдиха днес държавният глава Румен Радев и министърът на външните работи на Естония Маргус Цахкна.

Двамата откроиха традиционно добрите отношения между България и Естония, включително партньорството в рамките на международни организации и инициативи. Те подчертаха взаимния интерес от последващо задълбочаване на двустранното сътрудничество в сферата на високите технологии, дигитализацията, транспортната свързаност, енергетиката и образователния обмен.

Радев изрази интереса на страната ни към опита на Естония в изграждането на електронно управление - сфера, в която балтийската република има значителни постижения. На свой ред Цахкна подчерта силното доверие на естонските граждани към електронното правителство и изтъкна, че именно то е ключът за бързата модернизация на страната и успешното противодействие на корупцията.

Естония ни подкрепя за сухопътен Шенген, еврозоната и ОИСР

Естония ни подкрепя за сухопътен Шенген, еврозоната и ОИСР

Мария Габриел се срещна с естонския външен министър

Той заяви, че на последните парламентарни избори през март 2023 г. над 50% от бюлетините в Естония са били подадени онлайн, което според него показва доверието на гражданите в сигурността на изборния процес.

Едва на трето място в изпратеното от президентството прессъобщение се посочва, че на разговорите са били отбелязани и рисковете за регионалната сигурност и стабилност, произтичащи от продължаващата война на Русия срещу Украйна, чиито вторични ефекти засягат икономическите и социални системи на страните от Европа.

Президентът изрази надежда за възможно най-скорошно намиране на път със средствата на дипломацията за преустановяване на войната, по начин, който да гарантира зачитането на принципите на международното право.

Двамата се обединиха около позицията, че укрепването и разширяването на регионалната транспортна и енергийна свързаност е от ключово значение за справяне с прекъснатите вериги на доставки на стоки и енергийни ресурси.