България закъснява с реакция за нарушения и абсурди при преброяването в РСМ. За това предупреди доцент Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека към БАН.

В студиото на Нова телевизия той даде пример със случай на отказано от преброителите записване на националност "българка" заради това, че жената не може да покаже български паспорт. От друга страна тя е записана с майчин език "български".

Спас Ташев знае и за други манипулации, които се извършват от властите. Българската страна закъснява с реакцията си, най-малкото преброяването ще продължи до края на месеца. Случващото се в РСМ ще изкриви данните, това е сигурно, но е и още един начин да се окаже натиск върху гражданите с българско национално самосъзнание.

Меркел: ЕС не трябва да измисля нови условия за членство на Западните Балкани

Меркел: ЕС не трябва да измисля нови условия за членство на Западните Балкани

Не само защото сили като Русия и Китай разширяват влиянието си, но и защото на Балканите напрежението непрекъснато кипи

Иначе позицията, която България е възприела спрямо Северна Македония, е правилна, тя е и консенсусна в българското общество, определи Спас Ташев. Тази позиция е потвърдена от три последователни парламента.

На въпрос има ли засилване на натиска или опитите за влияние от страна на дипломати от чужди държави в последно време, Ташев припомни предупреждението на президента Румен Радев от началото на месеца.

"В изказванията на чужди политици думата "натиск" се прояви през тази година. Това беше основно от американски източници, но го казаха служители на ниски позиции - съветници и експерти в държавната администрация на САЩ. Подобно определение не беше използвано от нито един високопоставен политик по адрес на България", посочи Спас Ташев.

Припомняме, вчера европейският комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи бе на работно посещение у нас и се срещна с президента Румен Радев и външния министър Светлан Стоев. След срещите бяха разпространени само прессъобщения от институциите. 

Посещението на Верхаи идва на фона на това, че България потвърди позицията си относно европейската перспектива на Северна Македония по време на редовното заседание на Съвета "Общи въпроси"в Люксембург. Опитите за влияние от страна на редица страни членки на ЕС се увеличават в последната година, което беше предшествано от почти напълно прекъсване на диалога между двете страни в рамките на комисията по историческите въпроси.

Радев предупреди: Само редовен кабинет може да отстоява позиция ни спрямо РСМ

Радев предупреди: Само редовен кабинет може да отстоява позиция ни спрямо РСМ

На лидерски панел посветен на разширяването на ЕС