България може да вземе участие в нови военни операции зад граница заради международната обстановка. Това заяви днес министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на традиционната видеоконферентна връзка с военнослужещите зад граница в София. В срещата взеха участие още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов.

Коментарът идва по повод нарасналото напрежение в Червено море.

Той подчерта, че военното министерство е в постоянен контакт, както със съюзниците, така и с други страни, които имат интерес от стабилно безопасно корабоплаване в този регион.

"Ние обсъждаме варианти как бихме могли да допринесем към тази операция. Няма вариант за изпращане на кораб", посочи Тагарев.

Кризата в Червено море - нов двигател на инфлацията?

Кризата в Червено море - нов двигател на инфлацията?

Тази ситуация възниква на фона на и без това висока инфлация

Политическото и военното ръководство проведе традиционната предколедна видеовръзка с представителите ни зад граница. Най-многобройни са военните ни в операцията на НАТО в Косово и операция "Алтеа" под европейска егида в Босна и Херцеговина. В сряда правителството реши да намали броя на военните в Босна и Херцеговина.

Припомняме, че преди няколко дни САЩ и други държави обявиха създаването на нови сили за защита на корабите, преминаващи през Червено море, атакувани в контролираните от хусите райони на Йемен. Това беше съобщено от министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин. Обединеното кралство, Бахрейн, Канада, Франция, Италия, Холандия, Норвегия, Сейшелските острови и Испания ще се присъединят към САЩ в новата мисия, обяви Остин.

Някои от страните ще провеждат съвместни патрули, докато други ще предоставят разузнавателна подкрепа в южната част на Червено море и Аденския залив. Мисията ще бъде координирана от вече съществуващата Комбинирана оперативна група 153, която беше създадена през април 2022 г. за подобряване на морската сигурност в Червено море, Баб ел Мандеб и Аденския залив.

Три военни кораба на САЩ - USS Carney, USS Stethem и USS Mason, всички разрушители на ВМС - се движат ежедневно през протока Баб ел-Мандеб, за да помогнат срещу атаки от хусите.

В същото време хусите, които контролират голяма част от Йемен, казват, че атаките срещу кораби са отговор на военната кампания на Израел в управляваната от Хамас ивица Газа и предупредиха, че те ще продължат, докато Израел спре офанзивата.

Гърция препоръча на корабите да избягват йеменските води в Червено море

Гърция препоръча на корабите да избягват йеменските води в Червено море

Атина е готова да участва във всяка инициатива за международна сигурност в района

В същото време Тагарев разясни, че през 2025-та година се очаква България отново да вземе участие в операция "ALTHEA" в Босна и Херцеговина

По думите на министъра на отбраната в момента страната ни залага на една рота в оперативния резерв за двете операции - ALTHEA и KFOR. Намерението ни е да разширим това участие и да го върнем като минимум на досегашното ниво.

"Дискутираме участие в нови операции, защото за съжаление обстановката в света се усложнява", посочи Тодор Тагарев.

Министърът използва възможността да благодари на военнослужещите, участващи в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина "ALTHEA", в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и в небойната мисия на НАТО в Ирак, за професионалното изпълнение на техните лични и командирски задължения.

България се включва в многонационалнен щаб на силите на НАТО в Косово и в Босна и Херцеговина

България се включва в многонационалнен щаб на силите на НАТО в Косово и в Босна и Херцеговина

Ще участваме с до 10 военнослужещи в щаба на 2-ри батальон от Силите на оперативния резерв

Той отбеляза, че кабинетът подхожда изключително сериозно към въпросите на отбраната и развитието на отбранителните способности. Бюджетът за тази година беше увеличен с над 800 милиона лева.

"На път сме да постигнем почти уникално постижение в неговото изпълнение. Този бюджет се използва, както за стартиране на нови проекти за изпълнение на договори за модернизация на Въоръжените сили и за повишение на вашите заплати", подчерта министър Тагарев.

Той каза още, че през август месец те бяха повишени с повече от 10 процента за определени категории военнослужещи, за получаване на допълнително материално стимулиране и награди за военнослужещи, и за повишаване на

В отговор на журналистически въпрос относно българското участие във военната мисия за предоставяне на помощ в подкрепа на Украйна (EUMAM Ukraine), министър Тагарев уточни, че към момента страната ни има военнослужещ в планиращата клетка, която ръководи тази дейност. "Имаме и готовност за участие с инструктори на друга територия, като в момента нямаме такива в Полша и Германия".

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов допълни, че до момента обучението от българска страна на украински военнослужещи бе базирано на предходното решение на Народното събрание. В него се посочва участието в мисията на до 50 военнослужещи, базирани в Полша и Германия. България декларира и готовността си за обучение на военни медици у нас. Поради липса на заявка от украинска страна, такова не е провеждано. "По първата част - имахме инструктори за бронетанкова техника, около 15 души, които бяха за около месец извън територията на страната ни, в Полша. В момента се анализира и се работи по изпълнението на второто решение на Народното събрание, взето преди месец", заяви началникът на отбраната.

В своето обръщение към военнослужещите зад граници адмирал Ефтимов изрази своята признателност за отговорното носене на военната служба извън пределите на България и за приноса на българските военнослужещи за овладяване на ескалацията на напрежението в Косово, поддържането на мира и стабилността в Босна и Херцеговина, в борбата с тероризма и за изграждането на капацитет от способности на силите за сигурност в Ирак. Той отличи също българските военнослужещи от мисията на Европейския съюз в Грузия, от военноморската операция на Европейския съюз в Средиземно море и военните ни медици, които приключиха мисията си в Мали по-рано през годината.

Адмирал Ефтимов изрази увереност, че българските военнослужещи на мисии в чужбина ще продължат да дават своя достоен принос с доказания им професионализъм, дисциплина и отговорност. "Като началник на отбраната искам българският войник зад граница да се гордее със снаряжението си, с материалното, техническо и финансово осигуряване, за да може да изпълнява достойно своята отговорна мисия", заяви той.

Към настоящия момент повече от 100 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България участват в мисии и операции зад граница. По време на видеоконферентната връзка командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов представи българското участие в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина "ALTHEA", в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и в небойната мисия на НАТО в Ирак. Пред министъра и началника на отбраната доклади изнесоха полковник Александър Алексиев, национален командир на контингента в Босна и Херцеговина, подполковник Бойко Цветанов, национален командир на контингента в Косово, подполковник Галин Добрев, национален командир на контингента в небойната операция в Ирак и майор Ива Иванова, командир на Група за комуникационно-информационна поддръжка от състава на Националния мобилен модул по КИС на НАТО (DCM-F).