За мен няма съмнения дали ще имаме европейски бюджет или не. Това заяви евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков по повод ветото на Унгария и Полша върху бюджета на ЕС за 2021-2027 г. заради клауза, която свързва финансирането от Съюза със спазването на принципа на правовата държава. Той участва в онлайн брифинг във връзка с предстоящата пленарна сесия на ЕП.

Според евродепутата забавеното одобрение на бюджета от страна на Съвета заради двете държави няма да окаже сериозно влияние и в крайна сметка ще се постигне споразумение.

Новаков призна, че вероятно ЕС ще трябва да направи отстъпки за Полша и Унгария и подчерта, че именно Полша е най-големият нетен бенефициент - никой не получавал от Съюза повече отколкото тази страна.

Той посочи, че за следващия програмен период се предвиждат близо 15 млрд. евро за земеделието, с които ще може да разполага страната ни.

Унгария и Полша блокираха бюджета на ЕС заради клаузата с върховенство на закона

Унгария и Полша блокираха бюджета на ЕС заради клаузата с върховенство на закона

Бюджетът и спасителният пакет за 1,1 трилиона евро се нуждаят от единодушна подкрепа

Новаков посочи и че Пакет "Мобилност" вече е в съда, като жалбата е внесена от страната ни преди около 2 седмици, а съдът трябва да се произнесе до около година. Евродепутатът припомни, че има гратисен период от 18 месеца, през които няма да се прилагат най-неблагоприятните от закона разпоредби за нашата държава и други страни членки от периферията на ЕС разпоредби, като връщането на камиона в страната, в която е регистрирана фирмата, на всеки 8 месеца.

Относно плана InvestEU Новаков поясни, че той е наследник на плана Юнкер и го надгражда. Той посочи, че все повече финансови инструменти ще вървят ръка за ръка с грантовете и бизнесът трябва да свикне да работи с инструменти като InvestEU - средства, които да бъдат инвестирани в проекти, генериращи печалба, така че след това да могат да бъдат върнати.

По негови думи InvestEU ще е все по-солидна част от финансовата рамка на ЕС, като дори кохезионните фондове ще трансферират пари в него, така че той да е достатъчно ликвиден.

По отношение на Плана за възстановяване и развитие Новаков подчерта, че България го е подала навреме и всички приказки, че страната ни е неподготвена да се възползва от това европейско финансиране са увиснали във въздуха.

Сорос зове ЕС да се противопостави на Унгария и Полша

Сорос зове ЕС да се противопостави на Унгария и Полша

Не може да си позволи компромис с върховенството на правото

От своя страна Елена Йончева от С&Д съобщи, че през идната седмица се очаква ЕП да гласува резолюцията за медийната свобода, която очертава три основни проблема по темите за свободата на медиите, дезинформацията и социалните платформи. Тя посочи, че целта на резолюцията е да се насочи вниманието към необходимостта от общоевропейски решения и да се приложи законодателство на ниво ЕС.

Работи се и по възможност за създаване на специален европейски фонд за подпомагане на разследващата журналистика и на прозрачността за финансиране на медиите. Текстът в резолюцията говори за проследяване на финансовите потоци, като целта по думи на Йончева е читателят да бъде информиран относно обективността на дадена статия. Това е част от усилията за борба с дезинформацията.

Предлага се и разработване на европейско законодателство, което да гарантира защитата на журналистите от съдебни дела.

Йончева посочи, че стартира и резолюция за т.нар. "златни визи", които са установени от ЕК в няколко държави, сред които и България.

Джентилони: ЕС ще се справи с бюджетното вето на Унгария и Полша

Джентилони: ЕС ще се справи с бюджетното вето на Унгария и Полша

Маас: Не би било разумно да кажа какво наистина мисля за ветото на Полша и Унгария