Мигрантският натиск ще продължи, а за да се овладее трафикът на хора трябва да се вземат комплексни и дългосрочни мерки. Включително и постоянните рокади в структурите на МВР да престанат, тъй като системата, за да работи добре, има нужда от спокойствие. Това заяви в студиото на Нова телевизия проф. Веселин Вучков, преподавател по наказателно право и за кратко министър на вътрешните работи във второто правителство на Бойко Борисов.

Той коментира поредния трагичен случай при трафик на нелегални мигранти, с който България влезе в новините на световните агенции: вчера край Лукорско в камион бяха открити 18 задушили се души, сред които и дете, а 34 бяха приети в болница за лечение, включително и няколко в тежко състияние.

Очевидно нещата не се случват така, както трябва. Проблемът е системен. Според Вучков натискът на границата не е по-голям, отколкото преди 7-8 години, а това че толкова много мигранти се залавят на западната ни граница, показва, че системата е пробита.

По думите на Вучков, не може толкова много да стигат до западната ни граница без участието на ръководни кадри. "Трудно мога да си обясня как този камион е стигнал до вътрешността на страната без протекция. Това е бизнес, голям бизнес и трябва да се стигне и до корените му."

7 са арестуваните за камиона с 18 мъртви мигранти
Обновена

7 са арестуваните за камиона с 18 мъртви мигранти

Двама от чужденците остават на интензивно лечение в Пирогов

Професионалното ръководство трябва да вземе комплексни мерки. Ресурсът не е малко, Гранична полиция е добре обезпечена, включително и с европейски средства. Трябва да се изисква обаче повече от Фронтекст, от турските колеги, а и Веселин Вучков е привърженик на по-голямо включване на армията в охраната на границата.

Всеки се вторачва в законодателството, предлага промени в НК, но само по себе си това няма да реши проблема. Трябват съвместни усилия на всички власти - изпълнителна, съдебна и др. "А съдебната система, без да се намесвам в работата й, но тяхното отношение към практиката на издаваните присъди, има значение дори и за превантивната работа.

Идва пролет и лято - мигрантският поток със сигурност ще се засили, така че България трябва да стегне своите редици, подчерта Вучков, според когото темата няма да отслабва като значение и в близките десетилетия, тъй като България чисто географски е обречена да бъде външна граница на ЕС.