България и Турция ще си сътрудничат за внедряването на нова транзитна система. Това стана ясно по време на среща между директорът на Агенция "Митници" Павел Тонев и турския му колега Мустафа Гюмюш. Това съобщиха от Агенция "Митници".

Основна тема на срещата между двамата бе Фаза 5 на международната система за транзит NCTS, която българските митници внедриха успешно в края на август, а турските митници планират да пуснат в реална експлоатация в края на ноември тази година. Експертите от двете страни поеха ангажимент за тясното сътрудничество по темата за внедряването на системата в Турция.

България е една от осемте държави в ЕС, които вече са внедрили новата фаза на транзитната система. Анализ на тридневния период след старта й показва повишена производителност на системата в сравнение с периода преди внедряването.

Системата NCTS е една от първите митнически информационни системи на ЕС. Тя обединява 36 държави, включително Турция. Чрез размяна на електронни съобщения NCTS и нейните национални приложения гарантират движението на товари под режим "транзит", т.е. при обезпечение на митническите и данъчните задължения и при ясен маршрут, с конкретни точки на преминаване. Очаква се фаза 5 на NCTS да заработи във всички държави до края на 2024 г.