България ще се включи в тренировъчната мисия на ЕС за военно подпомагане на Украйна - European Union Military Assistance Mission in Ukraine (EUMAM UА). Решението за националния принос е взето от Министерският съвет в изпълнение на решението на Народното събрание от 3 ноември 2022 г., съобщава Пресслужбата на Министерството на отбраната.

След решение на Съвета "Външни работи" от 17 октомври 2022 г., ЕС установява тренировъчната мисия за подпомагане на Украйна EUMAM UА. Тя има "неизпълнителен" мандат, което означава без използване на сила и е с първоначална продължителност от две години.

Стоянов не очаква повече заплаха за страната, след като дадем оръжие на Украйна

Стоянов не очаква повече заплаха за страната, след като дадем оръжие на Украйна

Експерти пристигат на оглед да видят дали има къде да се достави Грипен у нас

Целта на мисията е да допринесе за подобряване чрез обучение и тренировка на военните способности на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). За целта EUMAM UА ще предоставя на ВСУ индивидуална и колективна подготовка на тактическо ниво, специализирано обучение на личен състав, подготовка на бойни формирования за териториална отбрана и предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси за подготовка на формирования от въоръжените сили на Украйна.

Външно отговори на Захарова: Пропагандна реторика

Външно отговори на Захарова: Пропагандна реторика

България е суверенна държава, подчерта Костадин Коджабашев

С решение на Министерския съвет България заявява готовността си за принос към тази обучителна мисия. Подготовката ще се проведе на територията на Федерална Република Германия, Република Полша и други държави-членки на ЕС. Предвижда се и в обхвата на българското участие, след съгласуване с украинската страна, на територията на Република България да се проведе обучение с един модул за подготовка на бойни санитари (до 15 военнослужещи на месец, до 4 модула в рамките на година).

175 гласа в подкрепа на Украйна

175 гласа в подкрепа на Украйна

България вече има своята легитимна национална позиция относно руската война в Украйна и тя е базирана върху голямо парламентарно мнозинство