България вече не е обетована земя на журналистиката, защото свободната журналистика не е да дадеш микрофон на опозицията в студиото, а самите журналисти да правят разследвания и да са свободни. Това заяви водачът на евролистата на "БСП за България" Елена Йончева в Сливен. Тя напомни, че само преди 10 години сме били на едно място по свобода на медиите с Франция, а днес сме на 111-то - някъде в Африка, по нейни думи.

По отношение на предстоящите европейски избори Йончева заяви, че те са вот на недоверие срещу ГЕРБ. Според нея именно след тях и победата на БСП може да започне процес на промяна.

Членството на България в ЕС е един огромен шанс за страната ни, въпреки че вече 12 години не го използваме, коментира социалистката. Тя изрази мнение, че единствената причина авторитаризмът на управляващите да не се превърне в диктатура, е членството на България в ЕС.

Елена Йончева дава на прокуратурата оригиналния запис на Банов

Елена Йончева дава на прокуратурата оригиналния запис на Банов

Специализираната прокуратура няма да се измъкне от разследване

Относно аферата "Ало, Банов съм" Йончева посочи, че ще подаде сигнала в сряда, тъй като вече разполага с оригиналния запис, заради който прокуратурата не е започнала досъдебно производство.

"Тук обаче не става дума за някаква схема, измислена от министър Банов - това е схемата на Борисов. Това е начинът, по който се усвояват парите от обществени поръчки, това е една от причините чуждестранните инвеститори да бягат от България", категорична бе тя.

Според нея именно тази афера показва по какъв начин държавни институции мамят гражданите и напомни, че никое правителство не е вечно, ако народът му каже, че не го иска.

Припомняме, вчера на брифинг в централата на БСП Йончева съобщи, че е дала на прокуратурата оригиналния запис, направен от служител на културното ведомство. Записът е направен с телефон, като самата Йончева е проверила достоверността му. Тя бе категорична, че Специализираната прокуратура няма да се измъкне от разследване на случая. Изказването й беше по повод на решението на прокуратурата да не повдига обвинения на министъра на културата Боил Банов. По тази причина на 12 април Йончева заяви, че ще обжалва това решение.

Прокуратурата отново очаква запис от Елена Йончева

Прокуратурата отново очаква запис от Елена Йончева

Когато предостави оригиналния запис, ще се реши дали продължава разследването срещу Банов

Малко по-късно през деня Елена Йончева обяви в личния си профил във фейсбук, че записът предстои да бъде предаден на прокуратурата. В момента се подготвя жалбата съобразно събраните доказателства, които включват и оригиналния звуков файл. В сряда тя ще бъде внесена в Апелативната специализирана прокуратура", обяви депутатът.

Скандалът "Ало, Банов съм" започна в края на януари. Тогава социалистката разкри запис, уличаващ министъра на културата Боил Банов в корупционна схема за опрощаване на неустойка в размер на 700 000 лева на фирмата изпълнител на ремонтните дейности на Ларгото. 

Веднага след това главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира по изнесените данни от Йончева. Самият Банов пък увери, че ще съди всички по веригата.

Елена Йончева: Ще заметат Апартамент гейт като: "Ало, Банов съм"

Елена Йончева: Ще заметат Апартамент гейт като: "Ало, Банов съм"

БСП готови да обжалват решението за Боил Банов