Българските дружества в Албания да бъдат единни за отстояване на интересите на националното ни малцинство, призова президентът Румен Радев на среща в Тирана с представители на българското национално малцинство в Албания, цитиран от Администрацията на президента.

Нуждаем се от още много усилия и работа за реализиране правата на българското национално малцинство в Албания, заяви президентът, който е на държавно посещение в страната по покана на албанския си колега Илир Мета. 

Радев: България и Албания са съюзници и приятели

Радев: България и Албания са съюзници и приятели

Значим принос за това има и българското малцинство...

При срещите си в албанските държавни институции президентът е получил уверение за ефективно прилагане на законите по отношение на националните малцинства и за приемането на необходимите подзаконови актове.

Пред нашите сънародници Румен Радев изтъкна ключовото значение на съхраняване на езиковата и културна идентичност чрез изучаването на български език като свободноизбираем предмет и чрез курсове, както и за признаването му за втори език в албанската образователна система. 

Даваме още 200 000 лв. на Албания

Даваме още 200 000 лв. на Албания

Това втората помощ, която страната ни предоставя на Албания след тежкото земетресение през ноември

"Очаквам от ваша страна много по-голяма активност, защото вие трябва да работите с нашите сънародници и с децата. Изучването на български език е най-важното условие за опазване на идентичността и важен мост с България", заяви президентът пред ръководителите на българските дружества. По думите му едно от условията да се увеличи броят на студентите от Албания, които учат в България, е именно доброто владеене на български език.

Румен Радев открои значимия принос на българските дружества в Албания за отстояване на езиковата, културна и национална идентичност, въпреки трудностите и препятствията през годините. България остава твърдо ангажирана с каузата за защита на правата на сънародниците ни зад граница, подчерта още държавният глава. 

ЕК отново препоръчва приемане на Албания и Северна Македония в ЕС

ЕК отново препоръчва приемане на Албания и Северна Македония в ЕС

Страните постигат постоянен напредък в реформите

За целта са необходими както отговорно отношение на българската държава, така и единни усилия от страна на българските дружества, категоричен е Радев.

Той изтъкна колко важно дружествата да говорят в един глас по важните въпроси след консултации и взаимодействие. Важно да бъде излъчена и обща кандидатура за Комитета за националните малцинства към албанското правителство

Признаха българското малцинство в Албания

Признаха българското малцинство в Албания

Признатите малцинства в Албания са вече 9

Държавният глава посочи, че е важно албанските граждани с българско самосъзнание да имат условия на предстоящото преброяване на населението да упражнят правото си на свободно волеизявление и българските дружества също имат своята важна роля за това.

На срещата представителите на българските дружества поставиха въпроси за опростяване на процедурите по придобиване на българско гражданство, както и за обучението по български език, като президентът Радев заяви, че предстоят реформи в тази област и облекчаване на процедурите.

По време на срещата Румен Радев връчи Почетния знак на президента на почетния консул на България в Албания Селим Ходжай за неговия принос за развитие на двустранните отношения и за дългогодишната му активна подкрепа за сънародниците ни в Албания.