Българският кораб "Рожен" е акостирал на пристанището в Истанбул. Плаващият под малтийски флаг товарен кораб (бълкер) е един от трите плавателни съда, които преди два дни отплаваха от Украйна, съобщи БНТ.

Днес от пристанищата в Одеса, Черноморск и Южний потегли нов конвой товарни плавателни съдове. За първи път от началото на войната в Украйна акостира и чуждестранен кораб, който очаква да бъде натоварен. 

Конвоят с българския кораб "Рожен" е потеглил към Истанбул
Обновена

Конвоят с българския кораб "Рожен" е потеглил към Истанбул

Нашият кораб е последен

Късно в нощта срещу 7 август от турското министерство на отбраната съобщиха, че плаващият под панамски флаг товарен кораб "Нейви Стар" е акостирал в Истанбул. Той носи 33 хиляди тона царевица, натоварена на пристанището в Одеса.

Малко по-късно в Турция пристига и българският бълкер "Рожен", който прекара 6 месеца блокиран на пристанището Черноморск. Корабът ще бъде инспектиран от екип на Съвместния координационен център, след което ще бъде освободен да продължи по маршрута си към Великобритания. На борда на "Рожен" има 13 хиляди тона царевица. 

Корабът "Рожен" ще изнася украинска царевица

Корабът "Рожен" ще изнася украинска царевица

Важен износ на храна

Успешно е преминало пътуването и на третия отплавал в петък кораб - "Поларнет". За първи път от началото на войната в Украйна, в страната пристигна чуждестранен кораб.

"Товарният кораб "Фулмар Ес" навлезе в украински териториални води. Това е първият плавателен съд, който пристига в Украйна, за да бъде натоварен. Следващата ни стъпка е да осигурим възможност украинските пристанища да обслужват повече от 100 кораба месечно", съобщи Александър Кубраков, министър на инфраструктурата на Украйна. По думите му тази сутрин успешно е изпратен още един конвой.

"Вторият конвой кораби отплава от украинските пристанища. 4 товарни кораба носят близо 170 000 тона земеделска продукция на борда си", добави Кубраков. 

Част от екипажа на кораба ни "Рожен" е обновен

Част от екипажа на кораба ни "Рожен" е обновен

На 30 април са се прибрали някои от 17-те моряци и капитана

Сделката за износа на украинско зърно беше постигната преди седмици в Истанбул.

Русия се съгласи да отблокира три украински пристанища, като в замяна получи разрешение също да изнася зърно и торове. Първият кораб с украинска продукция - "Разони" вече е в Ливан. В следващите три месеца Киев се надява да изнесе над 20 млн. тона зърно. 

11 български моряци остават на борда на кораба "Рожен" в района на Черноморск

11 български моряци остават на борда на кораба "Рожен" в района на Черноморск

Там не се водят бойни действия