Евтина провокация. Така определи културният министър Боил Банов изложбата на Руския културно-информационен център в София за 24 май, представяща братята св. св. Кирил и Методий като "реформатори на славянската азбука", "създатели на църковнославянския език" и "първи разпространители на грамотността и просветата в Русия". 

Изявлението той направи в предаването "Панорама" по БНТ.

"Това е сериозна държава, голяма империя, правят анализи. В нашата страна има много русофили. Няма по глупав ход обаче, да се опиташ да приватизираш на българите 24 май... Важна беше позицията на БАН, защото такива евтини провокации, се борят не с шум, те се борят с наука", настоя той.

Изложбата в Руския център - провокация или отговор?

Изложбата в Руския център - провокация или отговор?

Руски историци не смятат, че кирилицата била славянска азбука

Според него, българската държава има волята да защити азбуката ни, както и културно-историческото наследство.

Припомняме, преди година Руският културно-информационен център в София предизвика и друг скандал с изложбата си за 9 май, планирана да бъде под надслов "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма". Тогава българското външно министерство посъветва руската страна да се откаже, тъй като проявата подкрепя "съмнителна историческа теза" и представлява "намеса във вътрешнополитическия дебат на страната ни".

БАН оспорва тезите от руската изложба с признание на съветските академици

БАН оспорва тезите от руската изложба с признание на съветските академици

Със странни твърдения се прави опит да бъде присвоено Кирило-Методиевото дело

През 2017 г. руският президент Владимир Путин пренебрегна българските корени на кирилицата, като каза: "Азбуката ни идва от македонските земи".