Удължава се срокът за изплащане на задълженията от БДЖ по предоставения безлихвен заем в размер на 62 млн. лева до 31 март 2020 г. Това беше решено на днешния Министерски съвет.

Средствата бяха предоставени на държавната железница за погасяване на просрочени задължения по Втори облигационен заем в размер на 20 млн. лв. и 42 млн. лв. към НАП за погасяване на активирана държавна гаранция по заеми към Европейската банка за възстановяване и развитие и Международната банка за възстановяване и развитие.

Правителството прие и разпореждане за увеличаване на капитала на "Холдинг Български държавни железници" ЕАД чрез непарична вноска, която представлява вземане на държавата срещу дружеството.

Припомняме, през октомври миналата година правителството отново даде отсрочка на БДЖ за изплащане на средствата по предоставената възмездна финансова помощ до 30 декември 2019 г.

БДЖ получи една година отсрочка за дълговете си

БДЖ получи една година отсрочка за дълговете си

За да върне възмездната финансова помощ от правителството

От БДЖ заявиха, че приетото решение доказва ангажираността на правителството към развитието на железопътния транспорт у нас и доверието към управленския екип на дружеството за предприетите спешни мерки за развитието на националния железопътен превозвач.

Това решение окончателно покрива дълга на дружеството, което му позволява вече да бъде бенефициент по оперативните програми на ЕС, посочват още от железницатаи уточняват, че по този начин БДЖ ще има правото да кандидатства за закупуване на нов подвижен състав с европейско финансиране през новия програмен период.