След като заседанието днес се провали поради липса на кворум, министър-председателят Борисов дойде изненадващо в парламента и влезе в стаята на ГЕРБ.

Борисов „изтръгна” от реформаторите активна самокритика и подкрепа
Обновена

Борисов „изтръгна” от реформаторите активна самокритика и подкрепа

Всяка една от партиите в коалицията потвърдиха подкрепата си за управленската програма и за стабилността на мнозинството.

След разговорите той обясни какво е станало вътре - помолил е парламентарната група да не се подвежда по популизма. Борисов е "помолил" председателстващия НС Главчев да свика извънредно заседание на парламента, в което да бъдат включени всички искания на опозицията.
Това заседание ще бъде във вторник, по изрично искане на Бойко Борисов.

ГЕРБ е в управлението не самоцелно, декларира Борисов и допълни, че друга конфигурация може да бъде само тип "Орешарски".

Депутатите провалиха и извънредното си заседание
Обновена

Депутатите провалиха и извънредното си заседание

Максималният брой регистрирали се беше 96, при нужен кворум от 121

Премиерът посочи и че каквито предложения има опозицията по отношение на изборните правила, от ГЕРБ ще ги подкрепят.

Изключително съм разочарован от това, което наблюдавам в последните дни, сподели още премиерът и лидер на ГЕРБ и анонсира, че следобед "ще изкарат" цялата сделка за Бобов дол - как е продадена за един лев, после купена за 35 млн. евра - кога по кое време, кои хора и кои депутати са били там - "които сега се опитват да се правят на обществени защитници".

Борисов посочи и че ако на 6-ти не спечелят на първи тур, след това в мнозинства няма да участват.

От БСП не се отказват - свикват отново извънредно парламента
Обновена

От БСП не се отказват - свикват отново извънредно парламента

ГЕРБ да си върнат заплатите

Той се възмути и попита от къде на къде реформаторите се държат днес като опозиция. Премиерът поиска или да се държат като управляваща партия, или можело да се стигне до преструктуриране на кабинета.

Ако искат реформаторите да участват в правителството да бъдат единни и в парламента, заяви Борисов. Повод за гнева му най-вероятно е фактът, че РБ участват с две от точките в дневния ред, предлаган за следващото извънредно заседание.

Подразнен явно и от това, че РБ искат промени в Изборния кодекс, Борисов разказа, че реформаторите ги било страх, че на следващите избори могат да не минат 4 %- бариера и те настояли за въпросната поправка, която сега искат да се махне.

Реформаторите искат промени в Изборния кодекс, но не и заседания на парламента?!

Реформаторите искат промени в Изборния кодекс, но не и заседания на парламента?!

Съмняват се, че ГЕРБ искат да спечелят служебно още на първи тур

Сега излиза, коментира лидерът на ГЕРБ, че едва ли не ние се стремим към някаква победа по нечестен начин.

Затова парламентарната група още на следващото заседание, каквито предложения има опозицията - да се махне таванът, по сто секции да има - ние ще ги подкрепим. Аз съм за честни избори - щом считат, че това би променило изборите, ние сме "за" - каквото и предложение да дадат, а и вече да видим новите формати, които се организират, заподозря явно Борисов организирането на нови коалиции.

Той отново изрази виждането си, че единствено ГЕРБ могат да управляват държавата, обвинявайки опонентите си, че тласкат страната към хаос.

Борисов дестабилизира България, обяви ДСБ

Борисов дестабилизира България, обяви ДСБ

Опасно, срамно и политически недопустимо е Борисов

По думите му, на 6-ти, ако ГЕРБ не е първа политическа сила, значи има други мнозинства. Добре дошли са, конституционно уредено, това е демократичното - да дойдат да управляват, заяви привидно примиер Борисов.

Но веднага след това атакува с цифри, питайки кой по-добре от ГЕРБ може да пази България:

"Но не може ние да съберем 3,5 млрд. лв. повече от контрабандистите, с тях да правим огради, да пращаме армия, да докарам 160 млн. евро от Брюксел, да докарам европейска полиция на границата да стои и някой да ми каже, че трябва да пази България по-добре от нас. Кой? Кой е този, който ще я пази по-добре от нас".

Главчев свика за втори път извънредно заседание на НС
Обновена

Главчев свика за втори път извънредно заседание на НС

Заседания ще има във вторник и сряда

Той в прав текст заплаши, че ако след първия тур ГЕРБ не спечелят и се оттеглят, след това няма да участват в никакви коалиции.

Откъде реформаторите ще се правят на опозиция днеска тука, попита той - явно много сърдит - настоящия си коалиционен партньор.

Отново стана ясно, че част от гнева му е заради исканите промени в Изборния кодекс, с които ще се измени фюнкционирането на опцията "не гласувам за никого". Твърди се, че при сегашния й вид тя би облагодетелствала на първи тур кандидата на ГЕРБ.

Междувременно от ГЕРБ разпространиха протокол от заседание на правната комисия, от който се вижда, че предложението за начина на броене на гласувалите с "не подкрепям никого" (което сега РБ иска да промени) е внесено от реформатора Димитър Делчев.

Борисов обяви за 100 % лъжа това, че ГЕРБ са предложили тази опция да влезе в бюлетината - "някой ще каже, че Дани Кирилов (шеф на правната комисия, депутат от ГЕРБ, б.р.) предложил квадратчето - абсолютна лъжа. Аз бях там. Това е 100% лъжа".
(Поясняваме, проблемът не е включването на опцията в бюлетината, а наредбата, според която веднъж тези гласове се броят за изборна активност, а а след това се изваждат от общия брой, когато се определя какъв процент от гласувалите е спечелил даден кандидат, б.р.)

Цитираме точно следващите думи на премиера:
"Някой ще си има заместник-министри, министри, управляващи на моя гръб и ГЕРБ само ще носи пасиви в парламента. Това няма да го допусна по никакъв начин вече. Търпението ми се изчерпа. Групата днес иска да преформатирам правителството. Или реформаторите ще дойдат и ще се държат като управляваща коалиционна партия, или довиждане. Ясно и точно. Повече с тях няма да се занимавам. От къде на къде те ще ми лицемерят на Министерски съвет и дума няма да казват, а техните депутати ще ми се правят на опозиция?"

На въпрос, свързан с евентуално преформатиране на кабинета и кои от въпросните седем министри са на реформаторите, Борисов посочи, че това щяло да стане ясно, ако парламентарните им групи не се разберат. "Ще видите, ако не се разберем", отсече премиерът и заяви, че ще предупреди и министрите в кабинета.

Той нанесе още един удар по РБ, намеквайки, че освен за Белене, ще иска анкетна комисия и за американските централи. Защо да няма? Да има и за енергетиката и за другите сделки как са направени, предложи Борисов.

"Възложил съм на парламентарната група да седнат с депутатите на Реформаторския блок и ако искат да участват в правителството, да бъдат единни в парламента. Иначе това не е коалиция. Коалициите се правят на базата на мнозинство в парламента и тогава се прави кабинет. Кабинетът е стабилен - там всички са единодушни", коментира още Борисов.

Той не забрави и БСП, изтъквайки, че "нормалният ритъм на работа в парламента са го нарушили от БСП с недопустимото си поведение - миналия петък - да носят черен плакат" (Вие ПоГЕРБахте България, б.р.).
"Тези, които загробиха България. Ние само сме строили - нашето само се вижда. Излизаш от тук и почваш да гледаш София", коментира Борисов.
Той дори не пожела да оприличи поведението на депутатите от БСП с циркови артисти, тъй като твърде много ги уважавал (цирковите артисти, б.р.).