Завърнаха се военнослужещите от 32-ия контингент от състава на Българската армия, съобщават от Министерство на отбраната. Те участваха успешно в мисията на НАТО в Афганистан.

Военните кацнаха тази сутрин, като на летище София ги посрещна заместник-командващият Съвместното командване на силите генерал-майор Тодор Дочев.

Контингентът се състои от 110 военнослужещи. Той изпълнява задачи в мисията "Решителна подкрепа" от септември 2016 година. В структурата му са включени национален елемент, механизиран взвод, щабни офицери и екип от съветници за обучение на афганистанските сили за сигурност.

Полковник Андрей Мецов от Дирекция "Стратегическо планиране" на Министерството на отбраната е национален командир. Помощник национален командир е подполковник Георги Манев от военно формирование 46 430 - София, а командир на механизирания взвод е капитан Иван Пипов от военно формирование 48 430 - Стара Загора.

От военното министерство поясняват, че българския принос в натовската мисия в Афганистан продължават военните от 33-ия контингент. Техен командир е полковник Христо Атанасов.

Следващата седмица в Стара Загора ще се проведе тържествен ритуал по посрещането на 32-ия контингент.