Българската народна банка отрече да е изготвян доклад, в който се твърди, че страната ни не е готова за присъединяване към еврозоната през 2024 г. Това става ясно от позиция на БНБ, изпратена до БНР.

Позицията на финансовата институция е по повод цитираните от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов текстове, от които - според неговото тълкувание, може да се направи извода, че страната ни не е готова за въвеждане на единната европейска валута в целевия хоризонт.

Освен него, Румен Гечев от БСП също се позова на подобни текстове, пояснявайки, че става дума за "проектодоклад".

БНБ обаче потвърждава фокуса си върху подготовката за въвеждането на еврото именно с целева дата 1 януари 2024 г.

От Българската народна банка уточняват, че не са изготвяли Анализ за ефектите от въвеждането на еврото, който да е одобрен от Управителния съвет и да бъде официално входиран в Народното събрание.

БНБ пратила на БСП пасквил за готовността ни да влезем в Еврозоната

БНБ пратила на БСП пасквил за готовността ни да влезем в Еврозоната

Левицата пак ще вика БНБ и правителството в НС - да обяснят дали изпълняват политически поръчки

Още на първата страница на въпросните текстове е изписано с големи букви, че това е "работен вариант към 25.10.2022", като материалът е разработен от експертна група, без да е одобряван от ръководството на централната банка. Посочено е и че в него не са отразени позиции на Министерството на финансите и други участници в работната група.

От БНБ бяха категорични, че не съществува такъв "доклад на БНБ".

Обсъжданите в публичното пространство текстове - предоставени с цел прозрачност и избягване на спекулации по темата - са работни версии, изготвени от експерти на БНБ като част от дейността на работна група "Макроикономически анализи и публични финанси" към Координационния съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната, поясняват от институцията.

НС реши: Кабинетът да ускори процеса по приемането на еврото

НС реши: Кабинетът да ускори процеса по приемането на еврото

Запазва се официалният валутен курс

БНБ е фокусирана върху изпълнението на задачите, свързани с мандата на централната банка и решението на Народното събрание от 27 октомври 2022 г. за ускоряване на процеса на подготовка за въвеждане на еврото в България с целева дата 1 януари 2024 г., подчертава се в позицията.

Припомня се, че "позицията на БНБ по въпросите, свързани с присъединяването към еврозоната, е изразявана многократно, включително от управителя на БНБ".

Миналата седмица от парламентарната трибуна гуверньорът Димитър Радев изтъкна ползите за страната ни от присъединяването към еврозоната и предупреди, че ако не успеем да влезем в целевите срокове, следващият прозорец за нас ще бъде чак след десет години.

Пеканов: Да не се отказваме от Еврозоната на финалната права

Пеканов: Да не се отказваме от Еврозоната на финалната права

Европартньорите ни ни питат защо не искаме