Мерките в сферата на културата носят удовлетворение на всички, които работят и продължават да работят в сложната и непредвидима ситуация за културата.

Това заяви културният министър Боил Банов на брифинг, посветен на допълнителните 15 млн. лв., отпуснати по бюджета на Министерство на културата за творчески проекти на артисти на свободна практика.

Боил Банов увери, че има планове за времето напред. Ще помогнем на всеки български творец да премине през тези изпитания и то дългосрочно, увери културният министър и посочи, че държавата е застанала зад всички културни институти и читалища.

От отпуснатите допълнителни средства по бюджета на министерството 12 млн. лв. ще бъдат за създаване на самостоятелни проекти от всички жанрове на изкуствата по програмата "Творчески инициативи". Това са малки проекти и има две ключови функции. По програмата 3 000 души ще получат по 4 000 лева.

По думите на Банов това е едно предизвикателство в условията на коронавируса - да бъде създаден нов език на комуникация между артиста и неговата публика. "12-те млн. лв. до стотинка ще влязат при всеки отделен творец, до своите адресати похвално пряко по сметките", увери културният министър.

Отделно от това за подкрепа на частните организации в областта на изкуството и културата ще бъдат дадени 3 млн. лв. Към програма "Социално ангажирани изкуства" ще бъдат дадени 750 000 лева, а към програма "Публика" - 1 млн. лв.

По новата програма за спечелени проекти за "Творческа Европа" ще бъдат дадени 300 000 лв. Други 700 000 лв. ще бъдат отпуснати за цирковото и вариететното изкуство.

Увеличен до 150 000 лв. ще бъде административният капацитет на фонд "Култура". Допълнително към това през бюджета на Министерство на културата извън тези 15 млн. лв. ще предоставят 300 000 лева на литературни музеи за подкрепа на писателите, поетите и драматурзите.

Министерството на културата разбра, че има театър на открито. Ще го подкрепи ли?

Министерството на културата разбра, че има театър на открито. Ще го подкрепи ли?

Групите, които работят театър на открито, са повече от тези, които работят съвременен цирк