България е решена да се бори с организираната престъпност. Това казва външният министър Ивайло Калфин, един ден след като ЕС предупреди София да засили мерките за борба с престъпността след двете убийства на видни обществени фигури.

Европейската комисия предупреди новоприетата България в четвъртък, че „спешни действия" са необходими за борбата с организираната престъпност.

Има двама починали души за последните дни и това е сериозно," каза Калфин пред Ройтерс по време на международната конференция в Атина.

Откакто България се присъедини към ЕС, тя е предоставила на комисията два доклада за борбата с организираната престъпност, припомня Калфин и допълва, че преди комисията е била „твърде критична" към прогреса на София.

"Има още много работа, която трябва да бъде свършена, но ние не се опитваме да избягаме от това," казва Калфин.

България се присъедини към ЕС през 2007 г. заедно със съседката си Румъния на втората вълна от експанзията на ЕС на изток и въпреки оплакванията на някои европейски политици, че не се прави необходимото за борбата с организираната престъпност и корупцията.

Има данни за повече от 150 политически убийства в България от 2001 г. насам. Въпреки това все още не е осъден нито един заподозрян и не са обвинени високопоставени представители в подкуп, допълва агенцията.

Очаква се Комисията да публикува отново доклад в средата на 2008 г. В него могат да бъдат предложени санкции, ако се сметне, че действията на страната не са задоволителни и ефективни, припомня Ройтерс.