От миграцията ги спасих българите, ако успея и от това да ги спася, ще ми е чиста съвестта. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в текстилен завод за производство на предпазни облекла в Твърдица. 

По думите му трябва да пощадим докторите, а не да им ръкопляскаме.

На докторите повярвайте, на нас политиците - кой ни вярва, кой не, изтъкна Борисов.

Премиерът е категоричен, че ако имаме дисциплина, ще можем да ограничим заразата.

Нека българите да видят как в тези условия има предприятия, които се справят героически в подкрепа на хората на първа линия. Ако искаме да запазим и ние първата линия, ще си останем вкъщи, допълни той. 

Лекари: Да не превърнем дните за празнуване в дни за умиране

Лекари: Да не превърнем дните за празнуване в дни за умиране

Шефовете на болници са изключително притеснени от това, което се вижда по улиците

Всички казват, че ще се заразим, сигурно е така, но болниците няма да издържат. Защо излязоха сутринта лекарите да говорят, запита Борисов.

Искам да ви опазя живи, подчерта за пореден път премиерът.

Във връзка с производството на защитните облекла от завода поясниха, че към момента имат подсигурени материали за 180 000 бройки. Предприятието произвежда по над 10 000 метра плат дневно и по 3000 защитни облекла, като капацитетът може да бъде разширен. Заводът е дал работа на 2500 шивачки, разработва също маски с висока защита, като след процеса на акредитация, могат да бъдат произвеждани милиони бройки.

Премиерът Борисов изтъкна, че облеклата вече са при лекарите, има за всички и дори част от облеклата вече се подменят с нови. 

От Германия са поискали да закупят 50 000 бройки от нас, но Борисов заяви, че първо ще гарантираме нашите нужди и оставаме резерв, и след това ще се прави бизнес. По думите му така икономиката ще се възроди.

Вирусолозите не знаят дали имунитетът при COVID-19 работи

Вирусолозите не знаят дали имунитетът при COVID-19 работи

Радостина Александрова посочи, че вирус все още е непознат, едва от три месеца се разпространява

Премиерът уточни още, че имаме около 15 000 бройки от лекарства, които не са доказани, че лекуват коронавирус, но не пречат. По думите му ще ги направим 30 000, за да може на заболелите да се прилага най-доброто.

По отношение на пазарите Борисов заяви, че те сами се самозатварят. Отпуснахме мерките, за да могат да си пазаруват и видяхте какво стана, отбеляза той.

За българските стоки по щандовете, премиерът нареди на земеделския министър Десислава Танева, която беше с него в Твърдица, да се създаде ред и това, което не може да се продаде от българското производство, да се изкупи и да се даде на социалните служби.

"За това, което е произведено, вложен е труд и ще свърши работа, си заслужава да се вложат пари и да имат хората на трапезата българска продукция", заяви Борисов.

Премиерът обърна специално внимание на туризма, за който в световен мащаб се търси решение. "Минали са 20 - 30 дни, ще има общо решение и ние ще се включим", посочи министър-председателят.