Призовавам премиерат Бойко Борисов да вземе отношения по въпроса за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци в центъра на София. Това е стратегическо решение за следващите 30 г. От него зависи здравето на столичани и чистотата на въздуха в София.
Това заяви съпредседателят на Политическа група 5 и общински съветник инж. Симеон Славчев.

Според Славчев е необходим консенсус за изграждане на този завод, вместо някой да налага едно решение. По думите му изграждането на инсталацията е свързана с такса смет на софиянци.

Опозиционни партии не искат нова фабрика за обработка на RDF отпадък

Опозиционни партии не искат нова фабрика за обработка на RDF отпадък

Проектът ще струва на общината 67 млн. евро

На 20 юли 2017 г. СОС прие изграждането на завод за изгаряне на RDF, с гласовете на ГЕРБ и на БСП. Тогава Политическа група 5 беше против. Аргументът им бе, че тази инсталация допълнително ще замърсява въздуха в София и технологията с изгарянето е много остаряла.

Инж. Славчев напомни, че в момента няма единно гражданско мнение и политически консенсус в СОС за завода, а това е едно от изискването на Европейската инвестиционна банка, което го е поставила на среща в София. Цената на завода е около 160 млн. евро, а Столична община ще трябва да вземе заем около 67 млн. евро.

Манолова пита Фандъкова как Топлофикация ще покрива дълг от €67 млн.

Манолова пита Фандъкова как Топлофикация ще покрива дълг от €67 млн.

Одитът показва несигурност за бъдещи

Според Славчев определянето на такса смет на база площ е несправедливо. "Такса смет, за да е справедлива, трябва да е обвързана с количеството смет. В апартамент от 100 кв. м може да живее един човек, но може и 10. Но те плащат една и съща такса. Въпросът с изграждането на завода ще бъде решен, ако се намери алтернативен вариант, да се има предвид, че навсякъде изгарянето се отхвърля в Европа, защото е от 70-те години на миналия век, а ние се опитваме да я налагаме. Така такса смет може да е стимула за софиянци по-малко да замърсяват", коментира Симеон Славчев.

Той коментира, че привържениците на този проект твърдят, че с тази инсталация "Топлофикация" може да стане независима от доставките на газ, а алтернативен вариант може да осигури 100% безплатно екологично чисто гориво от отпадъка на София.

"Изчислено е, че това е 10%. А иначе имаме алтернативен вариант целият градски транспорт да има 100% безплатно, екологично чисто гориво и ще имаме двоен ефект. А парите от картите и билетите да отиват целево за закупуването на нови транспортни средства", каза инж. Славчев.

Той призна, че голяма част от информацията в Столичния общински съвет (СОС) и Столична община (СО) се покрива. "Дори ние като общински съветници не получаваме цялата информация. Ако имаме достъп до нея подписваме документ за конфиденциалност. Но аз съм избран от софиянци и би трябвало да мога да я дам на хората. Тази информация за завода е важна за здравето ни. Затова тя трябва да бъде прозрачна", категоричен бе общинският съветник.