Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че до октомври месец комисията, съставена от български и македонски историци, трябва да е постигнала компромис и решенията й за учебниците по история да са факт. Самият той ще слуша историците и ще приеме решението на комисията.

Борисов отсече: "Октомври месец е срокът, до тогава комисията трябва да е готова, ако ще и да не почива през август месец и да работи цяло лято. Премиерът отказа да отговаря на въпроси каква би била реакцията на страната ни ако не се постигне единомислие и няколко пъти пресече журналистически въпроси с репликата - "Срокът е октомври месец."

"България няма да блокира пътя на Македония в Европейския съюз. Нашият интерес е Македония да бъде в НАТО", заяви обаче министър-председателят Бойко Борисов по време на съвместната пресконференция с македонския си колега Зоран Заев в Скопие. Българският премиер е на посещение в Северна Македония по повод втората годишнина от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни, както и съвместното честване на Илинден.

Със срещата си Борисов и Заев дават нова динамика на Договора

Със срещата си Борисов и Заев дават нова динамика на Договора

Борисов подчерта, че постигнатите резултати надхвърлят многократно постигнатото за 20 години

Той беше категоричен, че комисията трябва на всяка цена да намери приемливото решение, защото това е изключително важно за бъдещето. Имат историческа задача и до октомври да приключат с тези теми, подчерта българският премиер. "Да обединим максимално усилия и не само че не трябва да се отлагат срещите на комисията, ежедневно трябва да работи. Малко време имаме, за да приключим тези конфликтни теми. За всички, които спорим - герои, те са си дали живота, енергията, жертвали са се, за да може да стоим заедно", отбеляза министър-председателят Борисов. По думите му целта на загиналите герои е била да бъдем братя и да има просперитет, и не би било честно към мечтите и целите им, ако се спънат перспективата и развитието.

"България по никакъв начин не се меси в делата на Македония", подчерта още Борисов и дори зададе реторични въпроси към македонските журналисти къде виждат те такова нещо, че да го обвиняват. "Не мога да си представя, че може да се стигне до ситуация, в която аз да вдигна ръка срещу Македония. Дори не мога да си помисля, че може да се стигне до блокиране на започването на преговорите на Македония за Европейския съюз", каза Борисов. Той изтъкна, че предстоящото догодина съвместно председателство на Берлинския процес на България и Република Северна Македония показва, че Европейският съюз оценява, когато се върви по правилния път.

Българските и македонските историци се разбраха за епохата на Античността

Българските и македонските историци се разбраха за епохата на Античността

Постигнато е съгласие и за личността и делото на Гоце Делчев, но все още имало някои различия

"Без Договора за добросъседство и приятелство между двете страни нямаше да бъде възможен и Договорът от Преспа. България има интерес Македония да получи дата за започване на преговори с ЕС. България беше една от първите, които ратифицираха Договора на Македония за НАТО", каза и Зоран Заев, който в изказването си постави акцент на работата на коридор №8 и значението му за свързаността между страните на Балканите.

По темата за комисията по историческите въпроси между двете държави, Заев припомни, че е постигнат напредък, защото комисията вече е решила въпроса за четири личности от общата ни история. "Гоце Делчев е герой, който ни обединява", категоричен е Заев.

"Ние сме пример за Западна Европа, пример за Балканите", коментира още македонският премиер.

В Македония търсят решение на проблема с Гоце Делчев

В Македония търсят решение на проблема с Гоце Делчев

След коментара на Захариева, че София няма да прави компромис с историята