Още по-голям оптимист съм за съставянето на кабинет. Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти по време на посещение в Пловдив.

По думите му вече ГЕРБ не изключват подкрепа и на втория, и на третия мандат за съставяне на правителство, ако първия е неуспешен. Именно ГЕРБ ще получат първия мандат като най-голяма парламентарно представена политическа сила, а досега Борисов винаги е заявявал, че ако техният, първи, мандат не бъде подкрепен, е логично и те да не подкрепят втория.

"Ще ги подкрепим, но ако тръгнат да правят глупости, ще ги свалим", заяви Борисов и разтълкува неуспеха на кабинета Петков като "неслучиха на партньори" и припомни случилото се със "Слави Трифонов и неговите мафиоти", както и поведението на БСП и намаляващата им непрекъснато подкрепа. "За какво говорят - за какви ценности и принципи", задава въпрос към лидерите на "Продължаваме промяната". С ДПС ли ще правят коалиция, с "Възраждане" ли ще правят, задава още въпроси той.

Лидерът на ГЕРБ постави обаче и условия - да има документ по приоритети, подписан от партиите. Какъв точно документ и по кой мандат Борисов не уточни, но посочи, че това ще е документ съгласуван и подписан от лидерите и изпълнителните органи на партиите.

Все пак Борисов определя решението за подкрепата на ГЕРБ като "нестандартно" и то за кратък период. И да се върши само това, което е подписано, "за да няма отново инфаус поръчки в МС" Два пъти той повтори инхаус и предупреди, че при различни решения "ще ги свалим".

"Ако имаме време до март месец ще бъдат приети всички закони. По-ефективен парламент не е имало."

Бойко Борисов: Кабинет без политически лица – назначаваме 20 министри Х

Бойко Борисов: Кабинет без политически лица – назначаваме 20 министри Х

Той благодари за търпението, но поиска Радев да свикне, че ГЕРБ са победители

На въпроса дали той ще е кандидатът на ГЕРБ за премиер Борисов отговори: "Какво да ви кажа, в друга държава това нямаше да се обсъжда, нито има по-опитен, нито по-можещ, защото миграционната криза, щях да я спра веднага." Но: "Няма повече да си го причиня нито на себе си, нито на семейството си, нито на партията." След тези думи Борисов се ядоса, припомняйки ареста си и това, че Кирил Петков се хвали с това.

"Арестът ми не беше скандал... той се хвали че ме е арестувал... не те ли е срам като журналист, не ви ли е срам като медии", обърна се към един, а после и към всички присъстващи журналисти, а после допълни: "Извинявай за това, но това всичкото ми е минало през главата. Извинявай, но много ми е вътрешно."

Петков коментира Борисов: Изказването му беше леко безумно

Петков коментира Борисов: Изказването му беше леко безумно

Няма да подкрепяме първия мандат, за третия ще мислим когато дойде