Ядрената енергетика би могла да бъде добра основа за развитие на партньорството между България и САЩ. Поощрението идва от министър-председателят Бойко Борисов, който се срещна с експерти от Държавния департамент и от Държавния департамент по енергетика на САЩ. На разговора са присъствали също вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

Премиерът Борисов е акцентирал, че за България ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност.

Делегацията от енергийни експерти от САЩ пристигна у нас в изпълнение на договореностите, постигнати в рамките на срещата на премиера Борисов с американския президент Доналд Тръмп на 25 ноември 2019 г. във Вашингтон.

Визите, енергетиката, Ф-16 и посещение в България - основни теми на срещата Тръмп-Борисов

Визите, енергетиката, Ф-16 и посещение в България - основни теми на срещата Тръмп-Борисов

Двамата дадоха висока оценка на двустранните контакти в редица сфери

Целта на посещението им у нас е да се запознаят с детайли от работата на енергийните предприятия в България. Вчера енергийните експерти от САЩ са посетили площадката на АЕЦ "Белене", където министър Теменужка Петкова им е представила техническите параметри на проекта и е подчертала опита на страната ни в сферата на ядрената енергетика с успешното управление на атомната електроцентрала "Козлодуй" при най-високи стандарти на безопасност.

През следващите дни американските експерти ще посетят ТЕЦ "Марица-изток 2" и АЕЦ "Козлодуй".

По време на срещата с премиера Борисов е изтъкнато, че енергийният сектор дава широко поле за сътрудничество между България и САЩ. Успешното партньорство между двете страни има за резултат напредъка по диверсификация на енергийните ресурси. През настоящата година страната ни за първи път реализира доставки на втечнен природен газ с произход САЩ. Отбелязан е и напредъкът по изграждането на интерконектора Гърция-България като енергийна инфраструктура от стратегическо значение за сигурността на доставките в Югоизточна Европа.

"Най-важното е, че президентът Тръмп разбра, окуражи ни, че като членове на НАТО сме изключително лоялни и добри партньори за пример. Второ - че "Балкански поток" и интерконекторът с Гърция не се бият, а се подпомагат за истинската диверсификация на целия регион. И трето - че ядрената енергетика не трябва да живее под някакви догми, особено когато говорим за зелени енергии, чистота на въздуха, качество на живот", е заявил Борисов.

Борисов покани Путин да види на място тръбите за газ

Борисов покани Путин да види на място тръбите за газ

Може би руският президент работи със стара информация

По думите му "никак не е розово бъдещето за въглищните централи, особено сега, когато ЕК приема плана за "Зелена Европа". Така че "Белене" и "Козлодуй" стават две изключително важни площадки не само за диверсификацията, но и за енергийния ни баланс за бъдещето след 10 години".

Според Борисов сътрудничеството със САЩ ще допринесе за укрепване на енергийната сигурност на България и за диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително посредством внос на втечнен природен газ при изгодни за страната ни условия.

Заместник-помощник държавният секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Ан Гензър е похвалил срещата, която премиерът Борисов е провел с президента Тръмп и впечатлението, което е оставил: "Хората във Вашингтон още говорят за нея. Изглежда много сте ги впечатлили. Моят началник Кристофър Форд, с когото се срещнахте, също има много добри впечатления", добави Гензър.

Валентин Николов: Има истински инвеститори за АЕЦ "Белене"

Валентин Николов: Има истински инвеститори за АЕЦ "Белене"

Без „Росатом” няма как да изградим АЕЦ „Белене”