Министър-председателят Бойко Борисов поиска от еврокомисаря по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер новата Многогодишна финансова рамка на ЕС 2021-2027 година да бъде амбизциозна.

"Искаме да сме амбициозни - то тогава ни е необходим и амбициозен бюджет. От това зависи и бъдещото ни развитие, както и да покажем, че ЕС може да действа единно в трудни времена и да излезе още по-силен от кризите", заяви Борисов пред Йотингер в Мюнхен, в хода на Международната конференция по сигурността.

Борисов обсъжда в Мюнхен новата ера между световните сили

Борисов обсъжда в Мюнхен новата ера между световните сили

Среща се с Барние, Каренбауер и Американския еврейски комитет

Премиерът също така заяви, че подкрепя аргументите и позицията на ЕК за приключване на преговорите по МФР до октомври 2019 година.

Според Борисов е важно България да намери балансът между политиката за растеж и новите приоритети.
"България, като външна граница на ЕС, добре разбира необходимостта от осигуряване на достатъчно средства за новите предизвикателства, особено в областта на сигурността, миграцията и отбраната. Но също толкова важно е бюджетът на ЕС да инвестира в растеж, заетост, конкурентоспособност и конвергенция", подчерта премиерът, добавяйки категорично, че за страната ни кохезионната и общата селскостопанска политика са от приоритетно значение и са доказали своята добавена стойност за целия ЕС.

"Изключително необходимо е допълнително засилване на фокуса върху нуждите на най-слабо развитите региони. Само така ще избегнем задълбочаването на изоставането и ще подпомогнем засилването на икономическото и социалното развитие и на ЕС като цяло", допълни Борисов.

Борисов призна - светът е страшно несигурен

Борисов призна - светът е страшно несигурен

Борисов се притеснява за региона заради конфликта Русия - Украйна