Здравната система по-скоро си върши работата, но има среди, които поощряват усещането за хаотичност. Това заяви пред Bulgaria ON AIR социологът и политически анализатор от "Галъп" Първан Симеонов.

Той напомни и друг проблем, а именно, че България е едно от застаряващите общества.

Беше ясно, че ако Борисов пусне шведския модел, ще има една опашка от смърт, отбеляза Първанов. По негови думи хаотичността и смъртността донякъде помрачават усещането на успех.

Според него, ако сега мерките сработят, нещата могат да се върнат в релси. Социологът изрази мнение, че от гледна точка на общественото съзнание мерките са дошли навреме.

По негови думи страхът обикновено води до желание за затягане, но обществото самостоятелно е стигнало до тази идея. Според Първанов това е шанс за Борисов, защото обществото само е стигнало до тези мерки.

Татяна Дончева не вярва ГЕРБ да "долазят" до редовните избори

Татяна Дончева не вярва ГЕРБ да "долазят" до редовните избори

Партията на Цветан Цветанов била резервен коловоз за гербаджиите

Социологът заяви, че стилът на управление на страната трябва да се промени. По негови думи Борисов иска да завърши мандата си с нещо хубаво, а протестите и коронавирусът не били такива.

Той изрази съмнение, че някой ще има желание да отлага изборите, тъй като било много рано и имало много неизвестни. Първанов напомни, че само преди три седмици премиерът "се е кълнял", че няма да затваря държавата.

Ако изборите бяха есента, можеше да се направят всякакви коалиции, защото вълната щеше да е антиГЕРБ и щеше да е мощна, отбеляза той.

Цветан Цветанов изключва да има следващ мандат с премиер Борисов

Цветан Цветанов изключва да има следващ мандат с премиер Борисов

Той отрича да има договорка с ГЕРБ

Социологът предположи, че вероятно Борисов се надява след известно време народът пак да го върне. Според него Ахилесовата пета в управлението на ГЕРБ била, че то е много реактивно.

Той посочи, че с началото на протестите през лятото двете основни партии са загубили, а след август нямало никаква динамика. По тази причина според него при избори сега ГЕРБ е в малко по-изгодна позиция.

Първанов очаква, че Обединените патриоти ще имат поводи за ръст.

"Логиката казва, че Борисов би искал да спечели тези избори за престиж, но ми се вижда трудно дали ще може да управлява пак. ГЕРБ има нужда от почивка", категоричен бе той.

Не улицата, а Борисов диктувал дали ще има предсрочни избори

Не улицата, а Борисов диктувал дали ще има предсрочни избори

Премиерът не губел контрол върху партията си според Стойчо Стойчев