Съвремието е "по-тежко от Студената война", когато е имало ясни разделителни линии и два глобални играча. "В момента не съм оптимист за мирното развитие на света. Време, в което масово се отзовават дипломати, надали ще доведе до повече мир, спокойствие и разбирателство", коментира пред журналисти в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов.

Целта на срещата във Варна на лидерите на ЕС и на Турция е да гарантираме външната граница на Съюза - да потвърдим втория транш по споразумението и тези 3,5 млн. мигранти да останат в Турция, обясни премиерът. 

Каракачанов разчита на качествения дипломат Борисов за срещата с Турция

Каракачанов разчита на качествения дипломат Борисов за срещата с Турция

Срещата ЕС-Турция била хубава инициатива

Борисов посочи, че на снощната работна сесия всички държави са декларирали желание каналите за диалог да продължат.

"Очертава се много тежка среща, защото отношенията са крайно влошени. Това е огромна отговорност пред България - дава ни се голямо доверие и в същото време има много очаквания", коментира премиерът и допълни, че повишаване на напрежението има и заради конфликта в Източното Средиземноморие и Егейско море.

Ще има среща ЕС-Турция във Варна

Ще има среща ЕС-Турция във Варна

Тя беше под въпрос заради възражения на Гърция и Кипър

Имаме много малко отворени канали за комуникация и ми се иска да действаме с повече разум и отговорност, обясни Борисов. 

Той допълни, че на заседанието на Европейския съвет е поискал доказателства, извън формулировката на британския министър-председател Тереза Мей - "висока степен на вероятност", че зад случая "Скрипал" стои Москва.

Борисов за "Скрипал": Тези случаи не са това, което изглежда

Борисов за "Скрипал": Тези случаи не са това, което изглежда

Може да загинат хиляди, ако не се заловят виновните

"Всички вярваме на Великобритания, но казах и своите позиции, припомних и обвиненията срещу Саддам Хюсеин за използването на химическите оръжия - Тони Блеър се извини по-късно, но нещата бяха свършени", коментира българският премиер.

Според него, решението на европейските лидери да изтеглят за консултации посланика на ЕС в Руската федерация показва, че въпреки Брекзит, Обединеното кралство и Европейският съюз са едно цяло, свързани са неразривно, имат взаимна подкрепа и защита.

ЕС отзовава посланика си от Москва

ЕС отзовава посланика си от Москва

В знак на солидарност с Лондон заради отравянето на Скрипал…

Припомняме, нападението над Скрипал предизвика дипломатичен скандал межу Русия и Великобритания. Британският премиер Тереза Мей заяви, че вижда Русия виновна за отравянето, а външният министър на Великобритания Борис Джонсън заподозря самия руски президент Владимир Путин като поръчител на нападението.