На заседание на Министерския съвет правителството реши да отпусне допълнителни средства за закупуване на предпазни маски, както и 136 млн. лв. за образование и иновативи кабинети по природни науки.

Това обяви премиерът Бойко Борисов, който беше на посещение в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Премиерът обеща близо 23 млн. лв. за финансиране на три програми на центъра. Там той обяви, че държавата ще финансира изследване на влиянието на ваксините върху коронавируса. Центърът е основен доставчик, на който разчита УНИЦЕФ за цял свят.

Първият е за нова производствена линия на БЦЖ ваксина. Инвестицията ще е на стойност 10,8 млн. лева, а с нея производствата ще са двойни - 4 милиона ампули.

Имунолог: БЦЖ ваксината не предпазва от коронавирус, рано е за колективен имунитет

Имунолог: БЦЖ ваксината не предпазва от коронавирус, рано е за колективен имунитет

Проф. Тасков очаква по-скоро лекарство, а не ваксина срещу Covid-19

Директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев, който присъства на инспекцията заедно с Борисов и здравния министър Кирил Ананиев, заяви, че имаме нужда от нови "мощности" не само за нас, но и за съседните държави по отношение на ваксините.

Вторият проект е за разширяване на производството на човешки кръвни продукти. Необходимата инвестиция е в размер на 7,3 млн. лева - за нова апаратура.

БЦЖ ваксината стимулирала клетки, които убивали вируса

БЦЖ ваксината стимулирала клетки, които убивали вируса

По думите на проф. Ива Христова се правят изпитвания на ваксината в Австралия, но е рано да се каже за действието й

Третият проект на "Бул Био" е за възстановяване на производството на хиперимунна животинска плазма от коне. Очакваната инвестиция е 4,2 млн. лева, като по думите на д-р Кофинов България може да излезе на световните пазара при възстановяване на това производство, което се използва при змийско отравяне, дифтерит или тетануст.

По време на посещението си в Националния център по заразни и паразитни болести Борисов подчерта, че директорката на Европейската централна банка Кристин Лагард споделила пред него, че се чувства сигурна, защото има българска БЦЖ ваксина. 

СЗО: Няма доказателства ваксината БЦЖ да действа срещу коронавируса

СЗО: Няма доказателства ваксината БЦЖ да действа срещу коронавируса

Няма доказателства ваксината Bacille Calmette-Guerin да предпазва хората от коронавирус