Създаването на ваксина срещу коронавирус няма да е лесно и бързо. Това прогнозира пред Bulgaria ON AIR имунологът проф. Христо Тасков.

Според него по-скоро може да очакваме да се открие някакво лекарство срещу Covid-19.

По думи на проф. Тасков изкуственото изграждане на колективен имунитет срещу заразни болести е най-големият успех на медицината и човечеството. За такъв обаче било твърде рано да се говори при коронавируса, защото още е едва средата на епидемията.

"Колективният имунитет е слаб и краткотраен при тази епидемия. Антителата нямат сигурно предпазно действие. Тук имунитетът ще бъде по-скоро клетъчен", обясни имунологът.

Той бе категоричен, че БЦЖ ваксината срещу турбекулоза няма да може да ни предпази от коронавируса и заяви, че хората в зряла възраст не трябва да разчитат на нея.

Проф. Тасков посочи, че голямата надежда е, че този вирус не мутира и ще може да се намерят такива участъци, които са общи за всички вируси.

"Той не е както грипния вирус и ХИВ вируса, където има страшно много мутации. Трябва най-напред да се види какъв вид имунитет е важен за този вирус", обясни имунологът.

Той изрази надежда, че коронавирусът ще се самоограничи, но подчерта, че не трябва да разчитаме само на тези надежди, а и да се пазим много сериозно.

СЗО: Няма доказателства ваксината БЦЖ да действа срещу коронавируса

СЗО: Няма доказателства ваксината БЦЖ да действа срещу коронавируса

Няма доказателства ваксината Bacille Calmette-Guerin да предпазва хората от коронавирус