Икономическите и социалните мерки за преодоляване на последиците от кризата, предизвикана от епидемията от COVID-19 обсъдиха премиерът Бойко Борисов и представители на бизнеса и синдикалните организации, съобщиха от Министерския съвет.

Обсъдените бяха мерките, по които е постигнат консенсус между социалните партньори в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

На срещата участваха ръководствата на работодателските организации КРИБ, БСК, АИКБ, БТПП, и на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа", както и вицепремиерите Томислав Дончев и Марияна Николова, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Обсъден беше и проектът на Закон за уреждане на отношенията, свързани с личните сметки за безналични ценни книжа, водени в централния регистър на ценни книжа от "Централен депозитар" АД.

Припомняме, проектозаконът за национализация на акциите бе остро критикуван и от бизнеса, и от обмудсмана Диана Ковачева.

На 10 юни работодателите и синдикатите поискаха спешна среща с премиера по проекта за ценните книжа.

Друг акцент на разговора бе Националното тристранно споразумение по ключови теми за ускоряване на икономическото развитие в страната. Споразумението предстои да бъде подписано утре, 17 юни, преди правителственото заседание в сградата на Министерския съвет.