Министър-председателят Бойко Борисов отива на работно посещение в Израел и Палестина. Визитата на премиера продължава между 12 и 14 юни. Премиерът ще посрещне рождения си ден по време на това пътуването. 

Преди посещението си в Израел Бойко Борисов ще се срещне в Измир с турския си колега Бинали Йълдъръм в отговор на поканата на министър-председателя на Турция Борисов да бъде гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП.

Предстой в Йерусалим премиерът Борисов да се срещне с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, с президента Реувен Ривлин и с лидера на опозицията Исаак Херцог.

По време на срещите ще се прегледат двустранните отношения в сферата сигурността и на борбата с тероризма.

Борисов ще вземи участие в пленарна сесия на Глобалната конференция на Американския еврейски конгрес. Премиерът ще води разговори и с президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер.

Българската делегация включва вицепремиера Томислав Дончев, министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-министъра на външните работи и национален координатор по антисемитизма Георг Георгиев, както и кмета на София Йорданка Фандъкова. Те заедно с премиерът ще бъдат посрещнати от Патриарха на Йерусалим - Теофилос Трети.

Планувана е среща на българската делегация с диаспоричната ни общност в Тел Авив.

В Рамала, пък Борисов ще води разговори с палестинския премиер Рами Хамдала за възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество и за Близкоизточния мирен процес.

Представители на БПЦ и на еврейската общност в България придружават премиера в Израел.