Данаил Кирилов е изборът на Борисов за нов правосъден министър. Това каза на пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след среща с партията на обединените земеделци.

Първата задача на Кирилов като министър ще е да включи общинските съветници в антикорупционния закон. Така сме щели да сме изрядни, когато говорим за мониторинга по механизма на Брюксел за сътрудничество и проверка, увери Борисов.

По думите му в партията имало стандарт и когато има скандали, дали е депутат, председател на група или министър, трябва да подаде оставка. Затова Борисов призова аршинът да бъде еднакъв за всички по темата с всички замесени в скандалите като шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Или оставка, или дълъг отпуск, докато не минат проверките, настоя премиерът.

Борисов прие оставката на Цецка Цачева
Обновена

Борисов прие оставката на Цецка Цачева

Натиск категорично не е имало от страна на премиера, твърди тя

Самият Данаил Кирилов изрази задоволство от предложения пост и го определи като сериозно предизвикателство.

"Приемам го като голямо доверие и много сериозна задача с оглед необходимостта до няколко месеца успешно да се довърши работата по механизма за сътрудничество и проверка. Именно това е основният приоритет на правосъдното министерство. С общи усилия ще се борим за положителен резултат", изтъкна Кирилов.

По-късно заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов коментира в кулоарите на Народното събрание по повод номинацията на Кирилов, че "знаете от коя партия съм в министерството на правосъдието". Припомняме, че Проданов е номинация на "Обединени патриоти". Той отбеляза, че квотата на министъра на правосъдието е на ГЕРБ и това е въпрос, който те е трябвало да си решат.

По думите му е малко странно зам.-министър да дава съвети на министър.

"Ще го посрещнем във ведомството и ще му обясним актуалната ситуация в министерството", допълни Проданов.

От своя страна депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов заяви по повод номинацията на Данаил Кирилов, че той е един от хората, най-добре запознати с българското законодателство.

"Мисля, че ще бъде един добър министър", посочи Ангелов.

Данаил Кирилов коментира още, че ако се твърди, че е извършено престъпление по казуса с небостъргача "Златен век" на строителната компания "Артекс", компетентният орган, който трябва да разследва, е прокуратурата, а обществото е чувствително по тези въпроси. Нека се придържаме към обективното, към фактите и точния анализ, призова той.

По-рано ГЕРБ и "Обединени земеделци" подписаха официално споразумение за взаимна подкрепа на предстоящите европейски избори в подкрепа на демократичното развитие на България.

Ще се продължи сътрудничеството между двете партии и по места, увери от своя страна Цветан Цветанов.

"Винаги сме работили за консолидация на партията в европейското пространство", каза Петя Ставрева, лидер на "Обединени земеделци", след като положи подписа си върху общото споразумение.

"Взехме решение да подкрепим листата на ГЕРБ. За земеделците е важно, че обединението прави силата", припомни бившият евродепутат Петя Ставрева и допълни, че това било крачка към бъдеща победа на предстоящите европейски избори.

Политическото партньорство между двете партии е започнало още през 2007 година, подчерта Ставрева.