Премиерът Бойко Борисов предупреди, че при повече от 100 заболели от коронавирус на ден, ще се върнат старите мерки. По думите му пандемията не е отминала по никакъв начин, а България винаги е с няколко стъпки напред пред европейските си колеги по отношение на превенцията от COVID-19. Припомняме, че днес бяха отчетени 74 случая, а вчера 72.

Премиерът е истински ядосан на тези, които са заминали за Франция като сезонни работници по време на кризата с коронавируса. Сега пускали SMS и се оплаквали, че французите се държат лошо с тях. Ние какво трябва да направим? Да ги вземем от заразеното място, както стана от Холандия, недоумява Борисов.

Борисов отпрати критиките на президента Радев към Путин

Борисов отпрати критиките на президента Радев към Путин

Какво съм уплашил и кой, пита премиера, който давал всеки ден личен пример

Той посочи, че кризата не е отминала. "Умолявам, призовавам, затова и ме атакуват, че плаша хората. Аз не ги плаша. Вие самите казвате, ако почнат да нарастват, ще направим същото. Какво направиха в Гърция, когато изпуснаха в първия момент и тръгна пика нагоре", каза още министър-председателят. "Умолявам да бъдем дисциплинирани", призова още веднъж премиерът Бойко Борисов и повтори изискванията: дистанция и дезинфекция.

"Всичко зависи от нас, да спазваме дистанция, да се пазим", посочи Борисов и се обърна към присъстващите: "Вие си бяхте разхлабени от първия ден. Всичко работи - търговия, пазари, банки, фирми, офиси. Като гледам по улиците днес - каква ти карантина..."

Борисов е категоричен, че няма да се разреши отварянето на детски градини и ясли. "Това е мярка, против която Щабът беше категорично против", обясни той. По думите на министър-председателя олекотяването на някои от другите мерки като тези за разходка в парка, разрешаването на индивидуалния спорт и отварянето на заведения са били предприети след внимателен анализ и за да се опази и психическото здраве на българите.

"Няма да отговарям повече на този човек - честитих му празника Гергьовден като на върховен главнокомандващ." Така премиерът Бойко Борисов пресече лаконично въпрос за критиките за страха на президента в словото му по случай 6 май.

Румен Радев настоя националната сигурност да не се оставя само на политиците

Румен Радев настоя националната сигурност да не се оставя само на политиците

И модернизацията на армията да не се ползва за политическо оцеляване

Иначе Борисов знаел акъла на БСП - не е един и два пъти са фалирали държавата, не управлявали и не се интересуват от държавната хазна. Министър-председателят повтори отново думите си, че ако социалистите са действителна опозиция, то би трябвало да искат вместо да се харчат пари, те да се запазят.

Борисов коментира и исканията на бизнеса за по-голяма помощ от държавата, като запита дали след кризата работодателите биха предложили увеличаване на данъците си, имайки се предвид твърденията им, че са социално отговорни. "Това не е перпетуум мобиле да се самопроизвеждат парите."

Той посочи, че бизнесът плаща едва 10% данък от времето на въвеждането на плоския данък от правителството на Станишев, а като пример противопостави Германия, където данъкът е 46%.

ЕС дава 3.3 млрд евро за Западните Балкани

ЕС дава 3.3 млрд евро за Западните Балкани

Борисов получил подкрепа за договора за добросъседство

На въпрос дали е обсъждана темата за бежанците в ЕС, Борисов заяви, че когато се повдигне този въпрос, той само си дърпа стола и слуша, а много страни настояват за реколация. "Нека не си създаваме сами проблеми. Факт е, че имаме нула миграция", каза Борисов отклонявайки въпроса. Премиерът е убеден, че след време защо и как така е станало, "един ден ще бъде написано".