Заплахи към отделни политически личности винаги има. Това обяви в студиото на предаването „Здравей, България” по Нова телевизия министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова във връзка със заплахите към премиера Бойко Борисов и ДПС депутата Делян Пеевски.

Припомняме, че от два дни Пеевски е с охрана от НСО заради заплаха за убийство. В Министерския съвет пък бе получен анонимен плик със снимка на премиера Бойко Борисов, куршум и заплашителни послания.

Бъчварова подчерта, че не е хубаво темата да се коментира много. Новината за охраната на Пеевски обаче била съобщена заради напрежението, което се е създало покрай охраната на Лютви Местан. Бил направен опит да се спекулира с охраната на сваления лидер на ДПС, обясни МВР шефката.

Тя увери, че всеки сигнал за заплахи се проверява.

По думите й премиерът е изключително важна личност и има случаи на заплахи срещу него. Те винаги се проверяват, подчерта още веднъж Бъчварова, като отказа да разкрие подробности.

Румяна Бъчварова отрича информациите за заплахите да са кризисен политически PR или да целят предсрочни избори. Според нея политически коментари не трябва да се правят.

Заплахите срещу Борисов и Пеевски - PR и плашене на гарги

Заплахите срещу Борисов и Пеевски - PR и плашене на гарги

В това са убедени ексшефове на разузнаването

Относно срязаните спирачки на Мартин Димитров, Бъчварова обясни, че случаят се проверява и комисията ще прецени дали е добре превантивно на депутата да бъде поставена охрана.

Запитана как ще работи с Цветан Цветанов като шеф на вътрешната парламентарна комисия, Бъчварова е категорична, че няма да има проблем. Двамата работели заедно от 2007 година. Той имал изключителен опит и нямало никакви проблеми да се разберат. Министърката смята, че конфликтът между двамата се преекспонира. Тя увери, че между нея и Цветанов няма конфликт и сблъсък и е склонна да чуе мнението му за случващото се в МВР.

Бъчварова коментира и спирането на обществените поръчки от премиера Бойко Борисов. От разговорите си с него тя разбрала, че Борисов категорично бил решен да контролира случващото се в държавата и да налага правила. Контролът върху обществените поръчки и тяхната отмяна винаги, когато има съмнения, трябва да се направи, подчерта МВР шефката.

За поръчката за личните документи тя обясни, че навсякъде по света документите се издават на едно място, а не както при нас на 28 места. Желанието на управляващите е това да се промени и целият процес да стане по-сигурен и по-централизиран. Поръчката не била отменена, защото има съмнения, а защото се появили факти от преди да бъде обявена тя. Централната банка искала да се освободи от част от съоръженията за печатане, които могат да минат в МВР и да се намали стойността на поръчката. Поръчката не е финализирана. Дори няма фирми, които са се явили за нея, коментира още Бъчварова.

За твърденията на столичен следовател за шпицкоманда в прокуратурата тя обясни, че това са практики в съдебната власт и тя има достатъчно правомощия да провери случая.

Относно сигурността на гражданите, Бъчварова увери, че се полагат максимални усилия тя да се гарантира. Според нея повече доверие към служителите на МВР ще помогне повече. 

Имало значителен спад на грабежите в сравнение с 2014 г. и много по-голяма разкриваемост. Статистиката не показва, че сме решили този проблем, но се работи много активно. Увеличава се процентът на разкриваемост. МВР има интерес да има реалните цифри, за да може да работи по-добре. Самото усещане на тревожност в обществото пречи да видим реалната работа. Много по-голям интерес има към самото престъпление, отколкото към това, че то е разкрито, заяви още силовата министърка.

Тревожни са случаите за нападения над възрастни хора, но разкриваемостта е изключително висока. В Сливен имало наскоро такъв случай, при който веднага са разкрити извършителите. Фактът, че се съобщава самото деяние, а не и че е разкрито, оставя впечатлението, че не се работи, недоволна е обаче Бъчварова.

Тя посочи, че до този момент смята, че няма турско влияние у нас, но не отрича, че може да има такива опити.