Премиерът Бойко Борисов се повози и на военен катер в български акваториални води. В каютата се бяха сместили моряците, премиера и човек от отдела му за връзки с обществеността, който излъчваше разговора на премиера с военните моряци на живо.

Борисов коментираше покупката на военна техника: "Това е, че са много скъпи всичките." Той обаче и посочи, че е добре, че икономиката тегли напред, има приходи в бюджета и можем да отделяме повече средства за доходи, за модерна техника.

Относно покупката на осем изтребителя Ф-16 блок 70, чиято сделка се обсъжда днес в парламента, докато премиерът пътешества в морето, той каза: "Сега като вземем и блок 70, авиониката им е като на Ф-35."

По-рано в парламента депутатите от БСП и от "Воля" поискаха президентът и премиерът да отидат в сградата на законотворчеството заради изтребителите F-16. И премиерът, и президентът не са в София. Румен Радев е на събора в Рожен, а Борисов - във Варна. 

Относно обучението на военните ни кадри Борисов изтъкна, че се възстановява закритото преди години военновъздушно училище в Долна Митрополия.

Припомняме, след като не беше поддържана пистата там е затревена. На 9 февруари 2018 г. военният министър Красимир Каракачанов заяви, че авиофакултетът не може да се възстанови като военно училище. По-късно и това решение беше променено - на 10 април 2019 г. правителството "Борисов-3" реши да възстанови военновъздушното училище.

"Военноморското училище направихме, виж как хубаво стана", възкликна премиерът и запита колко курсанти от други страни се обучават там. След като разбра, че поне десетина държави обучават свои моряци във ВВНУ "Никола Вапцаров" премиерът коментира: "идват, плащат си, ... реклама". 

След излъчването на живо през социалната мрежа Фейсбук от Министерския съвет изпратиха подробности от возенето на Борисов.

"Добре е, че икономиката тегли напред, има приходи в бюджета и можем да отделяме повече средства за доходи, за модерна техника", каза Борисов във Варна, където присъства на националното военноморско учение "Бриз 2019". До фрегатата "Верни", откъдето ще проследи различни епизоди от учението, премиерът стигна с бързоходен моторен катер 213. Катерът е дарен през 2018 г. от САЩ и разполага с най-модерната навигационна апаратура.

Припомняме, до 21 юли 2019 г. българските военноморски сили провеждат националното учение "Бриз 2019", отворено за участие на ВМС от страни-членки на НАТО (от Плана на Българската армия за 2019 г), съобщава Министерство на отбраната. Учението се провежда в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България и в райони, които са обявени своевременно.

Българските ВМС участват с 18 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с 900 души личен състав. В учението ще се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили и представители от Съвместното командване на силите, Сухопътни войски, Щаба за интегриране на силите на НАТО в Република България, Военномедицинска академия, Военна академия "Г.С.Раковски".

В учението "Бриз 2019" участват: ВМС на Албания с щабни офицери; ВМС на Белгия с група за обследване на плитководни райони (Very Shallow Waters (VSW) team); ВМС на Гърция с патрулен катер "GRIGOROPOULOS" и щабни офицери; ВМС на Италия с мобилен център за контрол на морския трафик; ВМС на Полша с щабни офицери; ВМС на Румъния с щабни офицери; ВМС на САЩ с 3 самолета от патрулната авиация P-8 "POSEIDON";ВМС на Турция с щабни офицери.

Очаква се по обяд Борисов да се срещне с варненските пожарникари от кв. "Аспарухово" след появилото се напрежение в морския град.

Вчера варненските пожарникари протестираха с искане да бъде увеличено заплащането на нощния им труд. Сега получават по 0,25 лева за нощен труд. Таза ставка не е променяна от 2007 г.