Премиерът Бойко Борисов е на посещение в Хитрино.

Посещението му съвпада със започването на строителството на нови къщи на мястото на разрушените.

На първата копка присъстваха и районният мюфтия Месут Мехмедов, както и Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

"Вярно, че имаше два месеца ваканция, надявам се през това време колегите да са подготвили книжата, така че да започнем законно това, което правим днес. Благодаря на свещеника и мюфтията. В България трябва да живеем заедно, да строим и градим. Благодаря, че сте тука, в Джебел се бият", посочи Борисов.

Борисов направи и обиколката на строителния обект на нова спортна зала в Шумен.

Припомняме, на 10 декември 2016 година след дерайлиране и взрив на товарен влак, превозващ цистерни с пропан и пропилен 8 души загинаха, 29 бяха ранени. Разрушени са къщи, изпочупени са дограми. Взривът заличи улици. В Хитрино беше обявено бедствено положение.

На 12 декември беше обявен ден на национален траур за загиналите при трагедията в село Хитрино. Националните флагове на всички държавни институции бяха свалени наполовина в памет на жертвите.

В продължение на две години държавата се ангажира да помага на Хитрино.Това стана ясно от коментара на социалния министър в оставка Зорница Русинова след заседанието на кабинета в оставка "Борисов-2".

Две години държавата ще помага на Хитрино

Две години държавата ще помага на Хитрино

На 14 декември са преведени пари на община Хитрино

Четири месеца след смъртоносния взрив в село Хитрино за възстановяването са похарчени почти половината от средствата, събрани в дарителската кампания. След трагедията хора от цялата страна събраха 2 036 000 лева. От тях 160 000 са похарчени за осигуряване на топъл обяд през зимните месеци, а 845 000 - за ремонти и обзавеждане.

Очаква се преди съдебната ваканция делото "Хитрино" да влезе в съда. Това обяви пред журналисти директорът на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването Евгени Диков.

Преди съдебната ваканция делото "Хитрино" влиза в съда

Преди съдебната ваканция делото "Хитрино" влиза в съда

Комплексната експертиза е категорична, че основната причина е превишената скорост

"Комплексната експертиза е категорична, че основната причина е превишената скорост", коментира шефът на Националната следствена служба.

Засега нямало други обвиняеми. Не се касае за претоварени цистерни. Фирмата е проверена и е установено, че хората не са карани да работят в повече. По думите му, отговорността е и на двамата машинисти.